Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

TIA-hoz vezethet a kezeletlen magasvérnyomás

A TIA a stroke-hoz hasonló állapot, mely bár közvetlenül nem veszélyezteti az életet, ám a stroke előrejelzője lehet. A probléma egyik fő rizikófaktora a magasvérnyomás, így annak kordában tartásával a kockázat lényegesen lecsökken. A prevencióról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája beszélt.

 

Mi az a TIA?

A TIA egy mozaikszó, mely átmeneti iszkémiás rohamot jelent (transiens ischaemiás attack). Tüneteit tekintve igen hasonló a szélütéshez, azonban jelentős különbség a kettő között, hogy TIA esetében a panaszok viszonylag rövid időn megszűnnek (legtöbbször 24-72 órán belül). Az állapot tulajdonképpen egy átmeneti agyi keringészavar, így amikor a keringés újra megfelelővé válik, az ijesztő tünetegyüttes elmúlik. Bár ekkor a beteg rendszerint megnyugszik, ám fontos kivizsgálni, hogy mi is okozta a problémát, ugyanis a TIA-t nem ritkán stroke követi, így a megelőzés kiemelt jelentőséggel bír!

TIA - Trombózisközpont

 

TIA tünetei

  • féloldali gyengeség/bénulás
  • szédülés
  • kettőslátás
  • erős fejfájás
  • nehezített beszéd

 

Meszesedés és vérrögök a háttérben

A TIA hátterében az egyik nagyon gyakori ok az erek belső felszínén  kialakuló meszesedés (koleszterin lágy plakk) és/vagy az egyenetlen felszínen keletkező vérrög kialakulása. Bár az illető kora is komoly rizikófaktornak számít ezen problémák kialakulásában, ám magasvérnyomás esetén a kockázat még inkább fokozódik. Ennek oka, hogy a hipertónia apró sérüléseket hoz létre az erek belsejében, majd egy idő után egyenetlenségek alakulnak ki, és meszesedés jön lére. Ez azonban egy ördögi kör, ugyanis az meszesedés miatti érszűkület hatására a vér keringési sebessége még inkább fokozódik, ami újabb sérüléseket eredményez, ami kiválthatja a vérlemezkék összecsapódását, és vérrögök keletkezhetnek. Ezek a rögök rossz esetben leszakadhatnak, majd a véráramba kerülhetnek - mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Vérnyomáscsökkentéssel elkerülhető az állapot

Látható tehát. hogy mind a TIA, mind stroke esetében fontos az erek állapotának védelme. Ennek érdekében célszerű egyrészt a megfelelő életmódra (mozgás, só-és koleszterinszegény táplálkozás, dohányzásról való leszokás), valamint a vérnyomás –akár gyógyszeres- csökkentésére helyezni a hangsúlyt. Éppen ezért amennyiben már valaki átesett TIA-n, rendszeres vérnyomás-ellenőrzés szükséges, és ha magasabbak az értékek (>140/90 Hgmm), úgy szakorvosi konzultáció után személyre szabott terápia javasolt!

0 Tovább

Előzze meg a súlyosabb problémákat

A stroke-hoz hasonló TIA félelmetes állapot annak ellenére, hogy tünetei viszonylag rövid időn belül megszűnnek. Vizsgálatok szerint a magas vérnyomás jelentősen hozzájárul kialakulásához, és ha továbbra sem kezelik megfelelően a kiugró értékeket, akár végzetes szélütés is bekövetkezhet. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája a hipertónia és a TIA közti kapcsolatra hívja fel a figyelmet.

Ijesztő tünetek

A TIA (Transitoricus Ischaemias Attack) a szélütéshez hasonló neurológiai tünetegyüttes, azonban ebben az esetben a panaszok 24-72 órán belül nyomtalanul megszűnnek. Az állapotot leggyakrabban a nyaki erek szűkülete, meszesedése, vérrögösödése okozza, ami akadályozza a vér szabad áramlását. Dr. Kapocsi Judit hozzátette, ha a TIA azonos tünetekkel ismétlődik, akkor az állapot hátterében az érfalon képződött vérrögről leszakadt darabka, vagy koleszterin lerakódás miatt kialakult lágy plakkok állnak.

Amennyiben a keringés normalizálódik, úgy a tünetek megszűnnek, viszont az állapotot komolyan kell venni, hiszen nem ritka, hogy ezt követően súlyosabb, akár életet veszélyeztető stroke alakul ki. Egy friss kutatás szerint a TIA-n átesett betegek 10-15 százalékánál 3 hónapon belül következik be szélütés!

Tünetek:

  • múló beszéd/látászavar
  • erős fejfájás
  • szédülés
  • izomerő csökkenése

A TIA és a magas vérnyomás kapcsolata

A TIA egyik fő rizikófaktora a tartósan fennálló magasvérnyomás. Ennek oka, hogy a nem megfelelően kezelt hipertónia az ér belső felszínén eleinte mikroszkóppal látható sérülést okoz. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az érösszehúzódást eredményező anyagok termelődése, az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, és emiatt kis vérrögök képződhetnek, illetve az érfalban meszesedés következik be – magyarázza dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája. A doktornő hozzátette, hogy ez kialakulhat a test bármely részén, így a nyak és az agy ereiben is, TIA-t okozva.

A TIA további hajlamosító tényezői

  • dohányzás
  • elhízás
  • szív-érrendszeri betegségek
  • túlzott stressz

Előzze meg a súlyosabb problémákat

Mind a TIA, mind pedig a stroke kialakulásának esélye minimalizálható lenne a vérnyomás normalizálásával, mégis sok esetben bekövetkezik a katasztrófa. Ennek oka, hogy a betegek nagy része nem is tud az állapotáról, mivel sokszor nem hívják fel rá konkrét tünetek a figyelmet. Éppen ezért nem ritka, amikor egy TIA utáni kivizsgáláson derül fény a problémára.

A komoly zavarok elkerülése érdekében érdemes rendszeresen 24 órás vérnyomásmérést kérnie, különösképp akkor, ha egyéb hajlamosító tényezőkkel is rendelkezik. Ezzel a speciális, otthon hordható készülékkel már a legkisebb ingadozás is megfigyelhető, így a kezelés mihamarabb elkezdhető. Ez leggyakrabban gyógyszeres terápiával történik, amit életmódorvoslás egészíthet ki, melynek segítségével a tablettaszedés minimálisra csökkenthető, vagy akár el is hagyható.

0 Tovább

trombozis

blogavatar

Trombózisközpont blogja. Minden, ami a véralvadással összefügg: mélyvénás trombózis, érszűkület, visszér, szívinfarktus, stroke, vetélés, vérzékenység, magasvéenymás (hipertonia) www.Tromboziskozpont.hu

Utolsó kommentek