Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

TIA-hoz vezethet a kezeletlen magasvérnyomás

A TIA a stroke-hoz hasonló állapot, mely bár közvetlenül nem veszélyezteti az életet, ám a stroke előrejelzője lehet. A probléma egyik fő rizikófaktora a magasvérnyomás, így annak kordában tartásával a kockázat lényegesen lecsökken. A prevencióról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája beszélt.

 

Mi az a TIA?

A TIA egy mozaikszó, mely átmeneti iszkémiás rohamot jelent (transiens ischaemiás attack). Tüneteit tekintve igen hasonló a szélütéshez, azonban jelentős különbség a kettő között, hogy TIA esetében a panaszok viszonylag rövid időn megszűnnek (legtöbbször 24-72 órán belül). Az állapot tulajdonképpen egy átmeneti agyi keringészavar, így amikor a keringés újra megfelelővé válik, az ijesztő tünetegyüttes elmúlik. Bár ekkor a beteg rendszerint megnyugszik, ám fontos kivizsgálni, hogy mi is okozta a problémát, ugyanis a TIA-t nem ritkán stroke követi, így a megelőzés kiemelt jelentőséggel bír!

TIA - Trombózisközpont

 

TIA tünetei

  • féloldali gyengeség/bénulás
  • szédülés
  • kettőslátás
  • erős fejfájás
  • nehezített beszéd

 

Meszesedés és vérrögök a háttérben

A TIA hátterében az egyik nagyon gyakori ok az erek belső felszínén  kialakuló meszesedés (koleszterin lágy plakk) és/vagy az egyenetlen felszínen keletkező vérrög kialakulása. Bár az illető kora is komoly rizikófaktornak számít ezen problémák kialakulásában, ám magasvérnyomás esetén a kockázat még inkább fokozódik. Ennek oka, hogy a hipertónia apró sérüléseket hoz létre az erek belsejében, majd egy idő után egyenetlenségek alakulnak ki, és meszesedés jön lére. Ez azonban egy ördögi kör, ugyanis az meszesedés miatti érszűkület hatására a vér keringési sebessége még inkább fokozódik, ami újabb sérüléseket eredményez, ami kiválthatja a vérlemezkék összecsapódását, és vérrögök keletkezhetnek. Ezek a rögök rossz esetben leszakadhatnak, majd a véráramba kerülhetnek - mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Vérnyomáscsökkentéssel elkerülhető az állapot

Látható tehát. hogy mind a TIA, mind stroke esetében fontos az erek állapotának védelme. Ennek érdekében célszerű egyrészt a megfelelő életmódra (mozgás, só-és koleszterinszegény táplálkozás, dohányzásról való leszokás), valamint a vérnyomás –akár gyógyszeres- csökkentésére helyezni a hangsúlyt. Éppen ezért amennyiben már valaki átesett TIA-n, rendszeres vérnyomás-ellenőrzés szükséges, és ha magasabbak az értékek (>140/90 Hgmm), úgy szakorvosi konzultáció után személyre szabott terápia javasolt!

0 Tovább

Magasvérnyomás is állhat a férfi meddőség hátterében

Magasvérnyomás is állhat a férfi meddőség hátterében

Napjainkban egyre több gyermekre vágyó párral vannak tele a meddőségi intézetek. Sokan úgy gondolják, általában a nők felelősek a problémáért, ám több statisztika szerint is az utóbbi pár évtizedben rohamosan romlott a férfiak spermaképe, így gyakori, amikor a pár férfi tagja miatt késik a gyermekáldás. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája szerint nem ritka, amikor ennek hátterében hipertónia áll.

Mikor beszélünk meddőségről?

Meddőségről akkor beszélünk, amikor egy év után, védekezés nélkül, rendszeres házasélet mellett sem következik be terhesség. Ilyenkor érdemes utánajárni, mi is okozza, hogy várat magára a pozitív terhességi teszt. Először általában a nők hormonális paramétereit vizsgálják, ám ha nincs ott eltérés, akkor még mielőtt a megterhelőbb vizsgálatoknak kéne alávetniük magukat, a férfi spermaképét ellenőrzik. Sajnos kutatások is alátámasztják, hogy évről évre romlik a férfiak eredménye, melynek hátterében számtalan dolog állhat, így gyakran nem is derül fény a probléma gyökerére.

Magasvérnyomás is állhat a férfimeddőség hátterében

magasvérnyomás-meddőségA magasvérnyomás szinte az egész testre kifejti negatív hatását, hiszen kezeletlen esetben bárhol károsíthatja az ereket, így az ivarszerveknél is. A tartósan magas értékek hatására ugyanis erek belső endothel része megsérül, melynek hatására a helyileg termelődő értágító és érösszehúzó anyagok egyensúlya megbomlik, méghozzá az érösszehúzódás irányába mozdul el. Mindemellett a tartósan megemelkedett értékek rugalmatlanná, merevvé teszik az ér falát, így annak szerkezete átépül, és kialakul az érszűkület, ami akár merevedési zavarokat is okozhat, ami a rossz spermakép mellett a másik gyakori ok a férfi meddőségnél. „Érdemes azzal is tisztába lenni, hogy az egészségtelen életmód és a káros szenvedélyek, mint pl. a dohányzás, a stressz, a túl sok kávé fogyasztása, valamint a testmozgás hiánya mind hozzájárul a vérnyomás emelkedéséhez, valamint a csökkent nemzőképességhez is, így nem ritka, amikor a kettő együtt fordul elő. Továbbá gyakran az a betegség okoz erekciós zavart, amelyik a hipertóniának is kockázati tényezője, vagyis nem konkrétan a magas vérnyomás váltja ki a problémát. - mondja Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Kezeltesse vérnyomását a sikeres gyermekáldásért

Látható tehát, hogy a hipertónia a szívinfarktus, a stroke és a vesekárosodás mellett akár meddőséget is okozhat, így 140/90 Hgmm feletti értékek esetén érdemes szakemberhez fordulni, aki gyógyszeres kelezéssel és/vagy életmódorvoslással normalizálhatja a vérnyomást (fontos tudni, hogy bizonyos gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként erekciós problémákat, ekkor célszerű szólni a kezelőorvosnak, aki gyógyszerváltást rendelhet el).

0 Tovább

5 tévhit a magasvérnyomásró

A magasvérnyomás betegség a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő, ami kezeletlenül életveszélyes szövődményekkel járhat. Bár az állapotot –akár hallomásból- mindenki ismeri, ám vannak olyan kérdések, melyek sokak számára nem egyértelműek. Dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája a leggyakoribbakat válaszolja meg.

Nincs tünetem, így nem kell kezelés sem

Az első és talán a legfontosabb szabály: tartós 140/90 Hgmm feletti értékeket kezelni szükséges, akár okoz kellemetlen tüneteket, akár nem! Sajnos az esetek többségében a betegség nem jár semmilyen panasszal- ezért is nevezik néma gyilkosnak. Hogy mihamarabb fény derüljön a problémára, érdemes otthon is rendszeres időközönként mindenkinek megmérnie a vérnyomását, hiszen nem ritka, amikor az illető ilyen mérések alkalmával szembesül a problémájával.

Elég csak változtatni az életmódon

A magasvérnyomás kialakulása szorosan összefügg az életmóddal, hiszen a stressz, a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás (pl. túl sok só használata) mind komoly rizikófaktorai a betegségnek. Ebből következően természetesen a kezelés alappillére az életmódváltás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez önmagában minden esetben elegendő, hiszen gyakran gyógyszeres terápiára is szüksége van a betegnek, hogy kordában lehessen tartani a vérnyomását. Hogy mikor elég egyedül az életmódváltás, az több tényező függvénye (pl. kor, nem, túlsúly, egyéb betegségek, vérnyomás értéke), ezért fontos, hogy mindenképp kérje ki orvosa véleményét a kezeléssel kapcsolatban- tanácsolja Dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Csak az egyik karon kell megmérni a vérnyomást

Ön is úgy tudta, hogy elég csak az egyik karon megmérni a vérnyomását? Pedig a The American Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint szoros összefüggés van a két karon mért szisztolés vérnyomás értéke közti különbség és a jövőbeni szív-és érrendszeri betegségek kialakulása között. Éppen ezért a kutatók azt javasolják, hogy ne csak az egyik, hanem mindkén karon mérjék meg az emberek a vérnyomásukat, hiszen ha 10 Hgmm, vagy annál nagyobb az eltérés, akkor lehet, hogy komolyabb bajt jelez, így ilyen esetben érdemes szakemberhez fordulni. Ráadásul dr. Kapocsi Judit szerint nem csak a karon, hanem a lábakon is célszerű elvégezni a mérést!

Bármit lehet magasvérnyomással sportolni

Az igaz, hogy a hipertónia kezelésében óriási szerepe van a rendszeres testmozgásnak, viszont nem mindegy, hogy mit is sportol ekkor a beteg. A legjobb, ha valamilyen pulzusszám-elemelő kardió edzést választ, mint pl. a futás vagy a kerékpározás. Ellenben a nagyobb izommunkát igénylő mozgásformák, mint a súlyemelés csak ront az állapoton, hiszen még inkább megemelik a vérnyomást!

Bajt jelezhet az is, ha csak az orvosnál mér magas értéket

A fehér köpenybe öltözött orvosok láttán vannak, akik egyből idegesek lesznek, és ez a vérnyomásukon is megmutatkozhat, annak ellenére, hogy otthoni körülmények közt normál értékeket mérnek. Az úgynevezett fehérköpeny szindrómára azonban nem érdemes legyinteni, hiszen ez már egy kezdődő hipertóniát (prehipertónia) is jelezhet. Ilyenkor nagy szerepe van az életmódorvoslásnak, hiszen kezeletlenül könnyen hipertóniává nőheti ki magát.

0 Tovább

Ezért veszélyes a magasvérnyomás

A magasvérnyomást megelőző prehipertónia is veszélyes

A magasvérnyomás betegséget megelőző prehipertóniával csak kevesen foglalkoznak, pedig annak ellenére, hogy semmilyen tünetet nem okoz, komoly károkhoz vezethet a szervezetben. Hogy miért érdemes nagyobb figyelmet fordítani rá, azt dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájától tudtuk meg.

A magasvérnyomás szinte az egész szervezetet érintő betegség, ami a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő. Hátterében legtöbbször a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás (mértéktelen sóhasználat), egészségtelen szokások (cigaretta), illetve egyéb betegségek állnak. Leggyakoribb figyelmeztető tünetei közé a szédülés, szapora szívverés, tarkótáji fejfájás sorolható, ám sajnos az esetek egy részében semmilyen panaszt nem okoz, így sokszor csak véletlenül derül ki egy orvosi vérnyomásmérés alkalmával, hogy a vérnyomása meghaladja a 140/90-es értéket. A hipertónia fokozott kockázatot jelent a szív-és érrendszeri problémák kialakulásánál, így kezeletlenül könnyen vezethet stroke-hoz, illetve szívinfarktushoz. A tartósan magas érték ugyanis keményebb munkára készteti a szívet, ráadásul az erek belső, endotel falán apró sérüléseket hoz létre, emiatt pedig kis vérrögök képződnek, ami egy idő után érszűkülethez vezethet - mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

A prehipertóniát sem szabad fél vállról venni

Sokan úgy gondolják, a bűvös határ a hipertóniánál a 140/90, pedig kaliforniai kutatások szerint az úgynevezett prehipertónia is veszélyes, ami bár még nem megavérnyomás betegség, ennek ellenére nem árt odafigyelni rá, mivel összefügghet az erekben lévő kálciumlerakódásokkal, ráadásul könnyen hipertóniává nőheti ki magát.

„A normál tartományban levő, tehát 140/90 Hgmm-es vérnyomású emberek között, megkülönböztetjük a "magas-normális" alcsoportot, amelybe a 130/80-139/89 Hgmm-es értéket mutató emberek tartoznak. Ebben a csoportban magasabb a kockázata annak, hogy a későbbiekben hipertónia alakul ki, mint ezen érték alatti vérnyomású emberekben. Ez a csoport tekinthető részben, nem 100%-ban prehipertóniásnak. Különösen így van ez, ha ezek az emberek elhízottak, dohányoznak, magasabb a vércukor értékük,  szérum koleszterin értékük, vagy a családjukban szív-ér rendszeri betegség fordult elő”- mondja dr. Kapocsi Judit.

Így előzheti meg, hogy komolyabbra forduljon az állapota

A prehipertónia leghatásosabb kezelési módszere az életmódorvoslás. Gyógyszeres terápiára ekkor még nincs szükség, ám érdemes szakorvoshoz fordulni, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat az ügyben, hogy milyen változtatásokat lenne érdemes betartani. A személyre szabott életmódorvoslás keretein belül a beteg számára szükséges mozgásprogram, táplálkozás, stresszmenedzsment kerül meghatározásra. A megfelelő életmód orvosi tanácsok betartásával szerencsére mérsékelhető a vérnyomás, így elkerülhető, hogy rosszabbodjon az illető állapota.

0 Tovább

Rezisztens hipertónia- van belőle kiút? - Trombózisközpont

Bár a magasvérnyomás általában nem gyógyítható, ellenben jól kezelhető betegség. Sajnos azonban vannak olyan esetek, amikor a normál értékek gyógyszeres beállítása nehézségekbe ütközik. Hogy mi ilyenkor a teendő, azt dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájától tudtuk meg.

Rezisztens hipertónia

A magasvérnyomás az esetek nagy részében nem gyógyítható, ám számtalan készítmény áll már az orvosok rendelkezésére, melyekkel könnyen kordában tarthatóak az értékek. Vizsgálatok szerint azonban a hipertóniások 20-30 százaléka több gyógyszerre sem reagál kellőképpen. Amennyiben 3 különböző hatásmechanizmusú szerrel sem sikerül a vérnyomást a normál tartományban tartani ( 140/90 Hgmm alatti érték), ki kell zárni az un. másodlagos hipertónia fennállását, (veseér szűkület, vesemegbetegedés, endokrin hipertóniák, alvási apnoe, stb). Ha a másodlagos hipertónia kizárható, úgy rezisztens hipertóniáról szokás beszélni. Ez a magasvérnyomás betegség egyik legveszélyesebb formája, hiszen a tartósan magas vérnyomás komoly károkat okozhat, ráadásul jelentősen megnöveli a szívinfarktus és a stroke rizikóját.

Gyakran kiderül a mögöttes ok

A valódi rezisztens hipertónia ritka, mivel hosszabb kutakodás során az esetek többségében kiderül, mi is okozza a problémát. Ugyanis előfordulhatnak olyan banális okok, mint a beteg nem szedi rendszeresen a gyógyszereit, esetleg egészségromboló életmódot folytat, de akár egyéb betegségek is kiderülhetnek a vizsgálatok során, mint pl. pajzsmirigyzavar, alvási apnoe, esetleg cukorbetegség. Ha valamilyen betegség a probléma forrása, úgy a vérnyomás az alapbetegség kezelésével nagy eséllyel csökkenthető - mondja dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Mik okozhatják a látszólag csökkenni nem akaró vérnyomást?

  • rosszul megválasztott gyógyszer kombinációk
  • egyéb gyógyszerek vérnyomásnövelő hatása
  • túlzott sófogyasztás és mozgásszegény életmód
  • rendszertelen gyógyszerszedés
  • fehérköpeny szindróma
  • helytelen mérés/mérőeszköz

Nincs egységes kezelési irányelv

Gyakran az alkalmazott kezelés kiegészítése kis adagú diuretikummal az addig nem jól kezelhető vérnyomást normalizálja- tehát a kombináció részeként nagyon hasznos lehet.  Ezen kívül az úgynevezett mineralokortikoid antagonisták csökkentik a só-és vízháztartást szabályozó mineralokortikoidok hatását, és ilyen módon hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez (ha a magasvérnyomás hátterében ennek túltermelés áll).

Azt viszont tudni kell, hogy nincs egységes ajánlás a rezisztens hipertónia kezelésére, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a diagnosztikus munka pontosításával be lehet határolni, hogy mikor áll fenn valóban rezisztens hipertónia, és minden alkalommal az adott eset körülményeinek tisztázásával törekszünk a helyzet kezelésére, és egyénre szabott terápiát alkalmazunk- mondja Dr. Kapocsi Judit.

0 Tovább
«
12

trombozis

blogavatar

Trombózisközpont blogja. Minden, ami a véralvadással összefügg: mélyvénás trombózis, érszűkület, visszér, szívinfarktus, stroke, vetélés, vérzékenység, magasvéenymás (hipertonia) www.Tromboziskozpont.hu

Utolsó kommentek