Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vérnyomásproblémát jelezhet az is, ha csak az egyik érték magas

140/90- ezt a számot bizonyára mindeni jól ismeri, hiszen ezen felül magasvérnyomás betegségről beszélünk, amit kezelni szükséges. Igenám, de mi a helyzet akkor, amikor csupán az egyik érték magasabb a kelleténél, a másik viszont a normál tartományon belül mozog? A kérdést dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája válaszolta meg.

 

A népbetegségnek számító magasvérnyomás évről évre egyre több áldozatot szed, hiszen érrendszer-romboló hatása miatt olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a szívinfarktus, vagy a stroke. Éppen ezért érdemes otthon vérnyomásmérő készüléket tartani, mellyel viszonylag pontos képet kaphat az aktuális állapotáról. Az ajánlások szerint 140/90 Hgmm felett beszélünk magasvérnyomás betegségről, melynél rendszeres orvosi kezelés és ellenőrzés szükséges. Azonban létezik olyan – már akár a fiatalabb korosztály tagjainál is-, amikor csupán az egyik érték haladja meg a normál értéket. Ekkor sokan megnyugodva hátradőlnek, ám fontos tudni, hogy bizony az úgynevezett izolált hipertónia is nagy veszélyeket rejt.

Szisztolés érték: a szisztolés érték a kapott érték első száma (tehát ami jó esetben <140).  A szív összehúzódásakor lévő nyomást mutatja.

Diasztolés érték: a diasztolés érték a második szám (<90), és azt mutatja meg, hogy milyen a nyomás a szív elernyedése alatt, vagyis két szívverés között.

Van, hogy csak az egyik érték magasabb

Nem ritkán előfordulhat, hogy csupán a szisztolés, vagy a diasztolés érték magasabb. Ekkor izolált hipertóniáról beszélünk, és attól függően, melyik érték esik a normál tartomány fölé, úgy izolált szisztolés, illetve izolált diasztolés értékről beszélünk- dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája. Ez előbbi leggyakrabban az idősebbeknél fordul elő – de természetesen a fiatalabbak esetében sem kizárt. Oka legtöbbször a fokozott szimpatikus idegi aktivitás (fiatalabbaknál), míg idősebb korban, amikor egyébként gyakoribb is ez a fajta, ott az érfal merevség, az előrehaladott arterioszklerózis áll a háttérben.

A másik variáció, amikor csak a diasztolés, azaz a második érték emelkedik meg. A háttér ennél kevésbé azonosítható, mint az izolált szisztolésnál. Sokáig azt hitték, hogy a diasztolés hipertónia veszélyesebb (ami azt jelenti, hogy a szövődmények, stroke, szívelégtelenség, szívinfarktus, koronária szűkület gyakoribb), de a későbbi vizsgálatok egyértelműen azt igazolták, hogy a szisztolés hipertónia ugyanolyan veszélyes, mint a diasztolés, sőt stroke szempontjából még veszélyesebb is. 

Éppen ezért amennyiben izolált hipertóniát mér, érdemes mielőbb szakemberhez fordulnia, hiszen meglehet, enyhébb esetben csupán életmódváltásra lesz szüksége. Ez magában foglalja többek között a sószegény étrendet, a rendszeres kardió testmozgást, valamint a dohányzásról való leszokást. Súlyosabb esetben természetesen gyógyszeres kezelésre lehet szükség a hipertónia romlása és a szövődmények elkerülése céljából. Tehát bármelyik forma áll fenn, azt ugyanúgy kezelendő hipertóniaként kell tekinteni, és a cél optimális esetben a 140/90 Hgmm alatti érték.

0 Tovább

Magasvérnyomás esetén van, hogy a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen

A néma gyilkosnak is nevezett magasvérnyomás betegség évről évre egyre több embert érint. Sajnos tünetek híján a beteg állapotára nem derül fény, és kezelés híján jelentősen megnő a szívinfarktus, illetve a stroke kialakulásának veszélye. Friss tanulmányok szerint viszont minden 65 év feletti hipertóniásnak szüksége lenne gyógyszeres kezelésre is, hogy elkerülhetőek legyenek a végzetes szövődmények.

Egy nemrégiben megrendezésre került kongresszuson (European Society of Cardiology) bemutatott tanulmány szerint minden 65 év felettinek, akinek magas a vérnyomása, vérnyomáscsökkentő gyógyszert kéne szednie. A vizsgálat vezetője elmondta, hogy bár az elmúlt években számtalan tanulmány foglalkozott már a magas vérnyomás és a szív-és érrendszeri betegségek közti kapcsolattal, ám ezidáig még nem tértek ki arra, hogy kiszámolják, a megfelelő cél vérnyomást az idősebbeknél.

Bár még most is több vita folyik arról, hogy a 65 évnél idősebbek esetében mi is a határ, különösen a szisztolés értékeket nézve, viszont általánosságban a 140 Hgmm a választóvonal.

A tanulmány során 11, 65 évnél idősebb hipertóniás betegeket vizsgáltak, akiket vérnyomáscsökkentő tablettákkal illetve placeboval kezeltek. A vizsgálatból kiderült, hogy az utóbbival szemben a gyógyszerek a szisztolés értéket átlagosan 12,3 Hgmm-rel, míg a diasztolést 5, 06 Hgmm-rel csökkent. Ennek eredményeképp a megfelelően kezelt betegnél kb. 20 százalékkal csökkent a szívproblémák és 30 százalékkal a stroke kialakulásának esélye.

A kongresszuson arra is felhívták a figyelmet, hogy az esetek egy részében sajnos túl későn jut megfelelő kezeléshez a beteg.

„A magasvérnyomásnak sokszor nincsenek figyelmeztető tünetei, ezért a problémára gyakran túl későn derül fény. Éppen ezért lenne nagy szükség arra, hogy az ember otthon is megmérje olykor a vérnyomását, hiszen ha többször is magas értéket produkál, akkor orvoshoz fordulhat”- mondja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Ez azért is lenne fontos, mivel a kezdetekben lehet, hogy „csupán” életmódváltás is elég a vérnyomás normalizálásához, hiszen súlyosabb formájában a gyógyszeres terápia már szükségszerű. Hogy mégis mi a legjobb kezelési módszer az egyénenként változó, ezért mindenképp több vizsgálat és szakorvosi javallat szükséges a kérdés eldöntéséhez.

0 Tovább

Így okoz memóriagondokat a magasvérnyomás

A feledékenység és a különböző memóriagondok egyre gyakoribbá válhatnak az idő folyamán, ám van, hogy kezeletlen hipertóniát is jelezhet, hiszen a tartós magas vérnyomás jelentősen károsíthatja az erek falát, ami kihat a gondolkodásra is. A Neurology című lapban megjelent tanulmány szerint ilyen szempontból főleg a középkorúaknál mért magas értékek jelentenek nagyobb kockázatot. Hogy pontosan miért is okoz agykárosodást a magasvérnyomás, arra dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája ad választ.

A középkorúaknál diagnosztizált magasvérnyomás kezelése kiemelt fontossággal bír annak tekintetében, hogy időskorban mennyire fogja az illetőt szenilitás sújtani. Kutatások szerint ugyanis szoros összefüggésbe hozható a középkorban mért magasabb szisztolés és diasztolés érték a későbbi években fellépő memóriagondokkal.

„Eredményeinkkel nagyobb betekintést nyerhetünk a magasvérnyomás-történet, az időskori magasvérnyomás, valamint annak agykárosító és memóriaromboló közti kapcsolatába”- mondta a tanulmány vezetője, Lenore J. Launer PhD.

A több mint 4000 főt számláló vizsgálatban olyan 50 év körüli hipertóniás betegeket vontak be, akiknél még nem jelentkeztek gondolkodásbeli problémák. Később (76 éves koruk körül) ismételten megmérték vérnyomásukat, majd MRI segítségével az agyi ereiket is ellenőrizték. Ennek során megállapították, hogy jelentős összefüggés van a középkorúként mért magasvérnyomás és az időskori agyban lévő érkárosodás között. Bár eddig is látható volt az összefüggés, ám újdonság, hogy 50%-kal nagyobb az időskori demenciára az esély, ha az illetőnek már az 50-es éveiben is magasak voltak az értékei.

Ezért okoz memóriagondokat a magasvérnyomás

A tartós vérnyomás-emelkedés úgy károsítja az ereket, hogy azok belső felszínén apró sérüléseket hoz létre. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az ér-összehúzódást eredményező anyagok termelődése, melynek hatására az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, ami kis vérrögök képződéséhez, illetve az érfal meszesedéséhez vezethet. A károsodott erekben továbbá csökken - vagy megszűnik- a vérátáramlás, és az ellátandó agyterület emiatt károsodik, elhal, és kisebb-nagyobb területek működése is megromlik.”- magyarázza dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája, aki hozzátette, ez nem csupán az agy ereire, hanem a test minden részén lévőére vonatkozik. Éppen ezért a magasvérnyomás további gyakori szövődményei közé tartozik a stroke, a szívinfarktus, valamint a merevedési panaszok.

Gyógyszerrel és életmódváltással kezelhető

Általánosságban elmondható, hogy a magasvérnyomás sikeresen kezelhető, de az esetek kb. 90%-ban nem gyógyítható betegség. Ebben nagy szerepe van a rendszeres kardió mozgásnak, a megfelelő, sószegény táplálkozásnak, valamint a stressz csökkentésének. Vannak olyan esetek, amikor pusztán életmódváltással normalizálható a vérnyomás, ám gyakori, amikor gyógyszeres kezelésre is szükség van. Ma már szerencsére rengeteg olyan készítmény van a piacon, ami pozitív hatással van a hipertóniára, ám ennek kiválasztása és adagjának meghatározása orvosi feladat, melyhez előzetes vizsgálat és rendszeres kontroll szükséges.

0 Tovább

Előzze meg a súlyosabb problémákat

A stroke-hoz hasonló TIA félelmetes állapot annak ellenére, hogy tünetei viszonylag rövid időn belül megszűnnek. Vizsgálatok szerint a magas vérnyomás jelentősen hozzájárul kialakulásához, és ha továbbra sem kezelik megfelelően a kiugró értékeket, akár végzetes szélütés is bekövetkezhet. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája a hipertónia és a TIA közti kapcsolatra hívja fel a figyelmet.

Ijesztő tünetek

A TIA (Transitoricus Ischaemias Attack) a szélütéshez hasonló neurológiai tünetegyüttes, azonban ebben az esetben a panaszok 24-72 órán belül nyomtalanul megszűnnek. Az állapotot leggyakrabban a nyaki erek szűkülete, meszesedése, vérrögösödése okozza, ami akadályozza a vér szabad áramlását. Dr. Kapocsi Judit hozzátette, ha a TIA azonos tünetekkel ismétlődik, akkor az állapot hátterében az érfalon képződött vérrögről leszakadt darabka, vagy koleszterin lerakódás miatt kialakult lágy plakkok állnak.

Amennyiben a keringés normalizálódik, úgy a tünetek megszűnnek, viszont az állapotot komolyan kell venni, hiszen nem ritka, hogy ezt követően súlyosabb, akár életet veszélyeztető stroke alakul ki. Egy friss kutatás szerint a TIA-n átesett betegek 10-15 százalékánál 3 hónapon belül következik be szélütés!

Tünetek:

  • múló beszéd/látászavar
  • erős fejfájás
  • szédülés
  • izomerő csökkenése

A TIA és a magas vérnyomás kapcsolata

A TIA egyik fő rizikófaktora a tartósan fennálló magasvérnyomás. Ennek oka, hogy a nem megfelelően kezelt hipertónia az ér belső felszínén eleinte mikroszkóppal látható sérülést okoz. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az érösszehúzódást eredményező anyagok termelődése, az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, és emiatt kis vérrögök képződhetnek, illetve az érfalban meszesedés következik be – magyarázza dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája. A doktornő hozzátette, hogy ez kialakulhat a test bármely részén, így a nyak és az agy ereiben is, TIA-t okozva.

A TIA további hajlamosító tényezői

  • dohányzás
  • elhízás
  • szív-érrendszeri betegségek
  • túlzott stressz

Előzze meg a súlyosabb problémákat

Mind a TIA, mind pedig a stroke kialakulásának esélye minimalizálható lenne a vérnyomás normalizálásával, mégis sok esetben bekövetkezik a katasztrófa. Ennek oka, hogy a betegek nagy része nem is tud az állapotáról, mivel sokszor nem hívják fel rá konkrét tünetek a figyelmet. Éppen ezért nem ritka, amikor egy TIA utáni kivizsgáláson derül fény a problémára.

A komoly zavarok elkerülése érdekében érdemes rendszeresen 24 órás vérnyomásmérést kérnie, különösképp akkor, ha egyéb hajlamosító tényezőkkel is rendelkezik. Ezzel a speciális, otthon hordható készülékkel már a legkisebb ingadozás is megfigyelhető, így a kezelés mihamarabb elkezdhető. Ez leggyakrabban gyógyszeres terápiával történik, amit életmódorvoslás egészíthet ki, melynek segítségével a tablettaszedés minimálisra csökkenthető, vagy akár el is hagyható.

0 Tovább

Az időjárás változás a vérnyomására is hatással van

Az időjárás nagy hatással van szervezetünkre, testünk működésére, így annak változásai sok problémát okozhatnak. Hogy miként befolyásolja vérnyomásunkat az idő, és hogy mit lehet tenni az ilyenkor megváltozott értékekkel, azt dr. Kapocsi Judit

tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájától tudhattuk meg.

Az időjárás változás hatása a szervezetre

Az időjárás változásait sokan megérzik, legyen szó felmelegedésről, vagy lehűlésről. Bár főleg az idősebb korosztály tagjai viselik nehezebben a frontokat, azonban napjainkban a nagymértékű ingadozásoknak köszönhetően a fiatalok is megsínylik ezeket az időszakokat. Az érzékenyebbek legtöbbször a közérzetükön vesznek észre változást: gyengeségérzés, szédülés, fejfájás lesz úrrá rajtuk, melyet hangulatingadozások kísérhetnek. Ennek oka, hogy a test próbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és ehhez hangolja a hormon-és immunrendszert valamint a vérnyomást is. Vannak, akiknek ez könnyebben megy és vannak, akiknek nehezebben viselik, kutatások szerint főleg egészségi és mentális állapotuk függvényében.

Ezek az időjárási tényezők hatnak a szervezetre

  • Hőmérséklet
  • Páratartalom
  • Légnyomás
  • Szélerősség

 

 

Hőmérséklet

Páratartalom

Légnyomás

Tünetek

Hidegfront

csökken

csökken

vérnyomás emelkedése, szapora szívverés, reumás fájdalmak,

Melegfront

csökken

vérnyomáscsökkenés, fáradékonyság, fejfájás, migrén, fokozott trombózishajlam

 

 

Az időjárás hatása a vérnyomásra

Az időjárás tehát az egész szervezet működésére nagy hatással van. Változása a vérnyomás emelkedését, illetve csökkenését vonhatja maga után (bár nem minden beteg esetében van így). Hidegfront esetén a vérerek összeszűkülnek, ami vérnyomás emelkedést eredményezhet, mivel a szívnek ekkor keményebben kell dolgoznia, hogy a beszűkült ereken a vér tovajusson. Statisztikák szerint ezért hidegben akár 40 %-kal is megnőhet a szív-és érrendszeri panaszok miatti halálozások száma. Melegfrontkor ennek az ellentéte játszódik le, vagyis ekkor az erek kitágulnak, aminek hatására a vérnyomás értéke csökken.

Érdekesség, hogy melegfront esetén a tünetek a frontátvonulás előtt, míg hidegfrontkor annak távozása után jelentkeznek.

Egészséges életmóddal enyhíthetőek a tünetek

Egészséges életmóddal nem csak a vérnyomás normalizálható, de a frontok okozta tünetek is megelőzhetőek. Kutatások szerint ugyanis a stresszes, egészségtelenül táplálkozó, mozgásszegény életmódot folytató emberek gyakrabban és erősebben frontérzékenyek, így az alábbi tanácsokkal elkerülheti az időjárás okozta rosszulléteket:

-          Igyon meg napi 2-3 liter vizet

-          Mozogjon naponta legalább fél órát (lehetőleg szabad levegőn)

-          Fogyasszon minél több vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételeket

-          Stressz ellen szánjon minden nap időt pihenésre, kikapcsolódásra (jóga, meditáció)

-          Esténként tornáztassa meg ereit váltóvizes zuhannyal

-          Aludjon minimum 7-8 órát

 

Gyógyszerrel az időjárás okozta vérnyomás ingadozás ellen

Bár a megfelelő életmód mind a frontérzékenység, mind a vérnyomás emelkedése ellen elengedhetetlen, ám előfordulhat, hogy az emelkedett vérnyomás miatt gyógyszeresen kezelés válik szükségessé. 24 órás vérnyomásmérővel a kellő dózis nagy biztonsággal megállapítható, mivel segítségével a vérnyomás alakulása folyamatosan nyomon követhető. Dr. Kapocsi Judit szerint amennyiben nincs diagnosztizált magasvérnyomás betegsége, ám frontátvonuláskor hosszan kiugró értéket mutat a vérnyomásmérő, akkor is érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis kezdődő vérnyomásproblémára utalhat.

Forrás: Trombózisközpont

 

0 Tovább

trombozis

blogavatar

Trombózisközpont blogja. Minden, ami a véralvadással összefügg: mélyvénás trombózis, érszűkület, visszér, szívinfarktus, stroke, vetélés, vérzékenység, magasvéenymás (hipertonia) www.Tromboziskozpont.hu

Utolsó kommentek