Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vérnyomásproblémát jelezhet az is, ha csak az egyik érték magas

140/90- ezt a számot bizonyára mindeni jól ismeri, hiszen ezen felül magasvérnyomás betegségről beszélünk, amit kezelni szükséges. Igenám, de mi a helyzet akkor, amikor csupán az egyik érték magasabb a kelleténél, a másik viszont a normál tartományon belül mozog? A kérdést dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája válaszolta meg.

 

A népbetegségnek számító magasvérnyomás évről évre egyre több áldozatot szed, hiszen érrendszer-romboló hatása miatt olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a szívinfarktus, vagy a stroke. Éppen ezért érdemes otthon vérnyomásmérő készüléket tartani, mellyel viszonylag pontos képet kaphat az aktuális állapotáról. Az ajánlások szerint 140/90 Hgmm felett beszélünk magasvérnyomás betegségről, melynél rendszeres orvosi kezelés és ellenőrzés szükséges. Azonban létezik olyan – már akár a fiatalabb korosztály tagjainál is-, amikor csupán az egyik érték haladja meg a normál értéket. Ekkor sokan megnyugodva hátradőlnek, ám fontos tudni, hogy bizony az úgynevezett izolált hipertónia is nagy veszélyeket rejt.

Szisztolés érték: a szisztolés érték a kapott érték első száma (tehát ami jó esetben <140).  A szív összehúzódásakor lévő nyomást mutatja.

Diasztolés érték: a diasztolés érték a második szám (<90), és azt mutatja meg, hogy milyen a nyomás a szív elernyedése alatt, vagyis két szívverés között.

Van, hogy csak az egyik érték magasabb

Nem ritkán előfordulhat, hogy csupán a szisztolés, vagy a diasztolés érték magasabb. Ekkor izolált hipertóniáról beszélünk, és attól függően, melyik érték esik a normál tartomány fölé, úgy izolált szisztolés, illetve izolált diasztolés értékről beszélünk- dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája. Ez előbbi leggyakrabban az idősebbeknél fordul elő – de természetesen a fiatalabbak esetében sem kizárt. Oka legtöbbször a fokozott szimpatikus idegi aktivitás (fiatalabbaknál), míg idősebb korban, amikor egyébként gyakoribb is ez a fajta, ott az érfal merevség, az előrehaladott arterioszklerózis áll a háttérben.

A másik variáció, amikor csak a diasztolés, azaz a második érték emelkedik meg. A háttér ennél kevésbé azonosítható, mint az izolált szisztolésnál. Sokáig azt hitték, hogy a diasztolés hipertónia veszélyesebb (ami azt jelenti, hogy a szövődmények, stroke, szívelégtelenség, szívinfarktus, koronária szűkület gyakoribb), de a későbbi vizsgálatok egyértelműen azt igazolták, hogy a szisztolés hipertónia ugyanolyan veszélyes, mint a diasztolés, sőt stroke szempontjából még veszélyesebb is. 

Éppen ezért amennyiben izolált hipertóniát mér, érdemes mielőbb szakemberhez fordulnia, hiszen meglehet, enyhébb esetben csupán életmódváltásra lesz szüksége. Ez magában foglalja többek között a sószegény étrendet, a rendszeres kardió testmozgást, valamint a dohányzásról való leszokást. Súlyosabb esetben természetesen gyógyszeres kezelésre lehet szükség a hipertónia romlása és a szövődmények elkerülése céljából. Tehát bármelyik forma áll fenn, azt ugyanúgy kezelendő hipertóniaként kell tekinteni, és a cél optimális esetben a 140/90 Hgmm alatti érték.

0 Tovább

Piros erek az arcon- magasvérnyomással is összefügghet

Az arcon szimmetrikusan megjelenő hajszálértágulatok, a rozácea a legtöbb ember számára csupán esztétikai problémát jelentenek, ám a legújabb kutatások szerint akár a magasvérnyomással is összefügghet. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája megválaszolta, vajon mi lehet ennek hátterében.

Mi az a rozácea?

A rozácea lényegében az arc ereinek egyfajta betegsége, így nem összetévesztendő az egészséges bőrpírrel. Ekkor a hajszálerek az orron, az orcákon, a homlok középső részén kitágulnak, és akár gyulladásos állapotba is kerülhetnek. Súlyos esetekben gennyes csomók is megjelenhetnek, valamint az arcbőr megvastagodik, és az orr karfiolszerű állapotba kerül a kötőszövet túlburjánzása miatt.

A drogériák és szépségszalonok számtalan terméket és kezelési lehetőségek kínálnak a betegség csökkentésére, illetve megszűntetésére, ám ezek gyakran nem vezetnek tartós eredményre. Ilyenkor nem árt magasvérnyomásra gyanakodni, hiszen a tartósan magas értékek könnyen okozhatják az arcon lévő erek állapotának romlását.

Hipertóniával is összefügghet

Az American Academy of Dermatology éves ülésén felhívták a figyelmet, miszerint szoros összefüggés van a magasvérnyomás betegség és a rozácea között. Statisztikák szerint a bőrgyógyászati rendelőket egyre többen keresik fel hasonló panaszokkal, így egy nagyszabású felmérést végeztek, mely során megfigyelték, hogy a hajszálér-tágulatos betegek 21 százalékánál diagnosztizáltak 140/90 Hgmm feletti értékeket, míg a rozácea nélkülieknél ez csupán 12 százalék volt.

A tanulmányban arra is kitértek, miszerint a betegek 74 százalékánál a rozáceás tünetek igazán enyhék voltak, így sokan nem is voltak tisztában az állapotukkal, és csak 29 százalékuk ismert rá a bőrbetegségre.

„Bár valóban előfordulhat a két állapot egyszerre, ám valószínűleg direkt kapcsolat nincs a két probléma között. Ráadásul a stressz, a szorongás, az alkohol fogyasztás nagyobb mértéke mindkét esetben provokatív tényező lehet. Ok-okozati összefüggés a kettő közt inkább úgy lehet, hogy a bőrbetegség zavarja, stresszeli a beteget, és az arra érzékenyeknél ez akár tenzió emelkedést is eredményezhet. Így tehát ha van egy beteg, akinek bőrtünetei vannak, és mellette vérnyomásprobléma is megjelenik, akkor a rozácea okozta szorongás lehet az újonnan jelentkező hipertónia provokáló tényezője”- mondja dr. Kapocsi Judit.

Rozácea tünetei:

  • az arc T-vonalában fellépő bőrvörösség, értágulatok
  • egyenetlen bőrfelszín, göbök, gennyes csomók
  • gyulladás
  • bőrérzékenység, égő érzés
  • arc ödémája

 

 

Ne hagyja, hogy nagyobb problémákat okozzon a hipertónia

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája szerint akinek a hipertóniája valószínűleg a bőrbetegség következtében alakult ki, akkor a gyógyszeres kezelés helyett elsősorban a rozácea csökkentésére, valamint életmódváltásra (dohányzás abbahagyása, kevesebb só fogyasztása, rendszeres mozgás) van szüksége. Ám, ha ez sem segít, akkor bizony szükség van gyógyszeres terápiára is, hogy elkerülhetőek legyenek a magasvérnyomás okozta szövődmények.

0 Tovább

Magasvérnyomás esetén van, hogy a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen

A néma gyilkosnak is nevezett magasvérnyomás betegség évről évre egyre több embert érint. Sajnos tünetek híján a beteg állapotára nem derül fény, és kezelés híján jelentősen megnő a szívinfarktus, illetve a stroke kialakulásának veszélye. Friss tanulmányok szerint viszont minden 65 év feletti hipertóniásnak szüksége lenne gyógyszeres kezelésre is, hogy elkerülhetőek legyenek a végzetes szövődmények.

Egy nemrégiben megrendezésre került kongresszuson (European Society of Cardiology) bemutatott tanulmány szerint minden 65 év felettinek, akinek magas a vérnyomása, vérnyomáscsökkentő gyógyszert kéne szednie. A vizsgálat vezetője elmondta, hogy bár az elmúlt években számtalan tanulmány foglalkozott már a magas vérnyomás és a szív-és érrendszeri betegségek közti kapcsolattal, ám ezidáig még nem tértek ki arra, hogy kiszámolják, a megfelelő cél vérnyomást az idősebbeknél.

Bár még most is több vita folyik arról, hogy a 65 évnél idősebbek esetében mi is a határ, különösen a szisztolés értékeket nézve, viszont általánosságban a 140 Hgmm a választóvonal.

A tanulmány során 11, 65 évnél idősebb hipertóniás betegeket vizsgáltak, akiket vérnyomáscsökkentő tablettákkal illetve placeboval kezeltek. A vizsgálatból kiderült, hogy az utóbbival szemben a gyógyszerek a szisztolés értéket átlagosan 12,3 Hgmm-rel, míg a diasztolést 5, 06 Hgmm-rel csökkent. Ennek eredményeképp a megfelelően kezelt betegnél kb. 20 százalékkal csökkent a szívproblémák és 30 százalékkal a stroke kialakulásának esélye.

A kongresszuson arra is felhívták a figyelmet, hogy az esetek egy részében sajnos túl későn jut megfelelő kezeléshez a beteg.

„A magasvérnyomásnak sokszor nincsenek figyelmeztető tünetei, ezért a problémára gyakran túl későn derül fény. Éppen ezért lenne nagy szükség arra, hogy az ember otthon is megmérje olykor a vérnyomását, hiszen ha többször is magas értéket produkál, akkor orvoshoz fordulhat”- mondja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Ez azért is lenne fontos, mivel a kezdetekben lehet, hogy „csupán” életmódváltás is elég a vérnyomás normalizálásához, hiszen súlyosabb formájában a gyógyszeres terápia már szükségszerű. Hogy mégis mi a legjobb kezelési módszer az egyénenként változó, ezért mindenképp több vizsgálat és szakorvosi javallat szükséges a kérdés eldöntéséhez.

0 Tovább

Ezzel számoljon, ha túl sok energiaitalt fogyaszt

A kávé mellett egyre nagyobb keletje van a különböző energiaitaloknak, melyek nagy segítséget nyújtanak a fiataloknál vizsgaidőszakban, vagy az éjszakába nyúló munkában. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája szerint azonban rendszeres fogyasztásuk komoly mellékhatásokkal bír, többek között magasvérnyomást is okozhatnak, illetve ronthatják a már fennálló hipertóniát.

Magas koffein és taurin tartalom

Amerikai tanulmányok szerint a mértéktelen energiaital fogyasztás magas koffein és taurin tartalma miatt jelentősen megnöveli a szívösszehúzódásokért felelős anyagok mennyiségét, így negatív hatással van a szív működésére és a vérnyomásra. Éppen ezért veszélyesek a szívbetegségekben és a hipertóniában szenvedőkre, hiszen erősen megterhelik a szívet, ami hosszútávon komoly problémákhoz vezethet.

A vizsgálatban szereplő résztvevőkkel energiaitalokat itattak, majd EKG segítségével figyelték szívműködésüket, mely során kiderült, hogy olyannyira megzavarta a szívműködésüket, hogy az akár szívritmuszavarokhoz is vezethet. Emellett a vérnyomásukat is jelentős mértékben megnövelte, ami a későbbiekben akár szívinfarktust, illetve stroke-ot is okozhat.

Fel nem ismert betegségre hívhatja fel a figyelmet

A túlzott energiaital fogyasztásával szívpanaszok nélkül is erős szívdobogásérzés, fejfájás, hányinger, szédülést léphet fel, ám ha ilyet tapasztal, akkor érdemes szakorvoshoz fordulnia, mert meglehet, eddig fel nem ismert szívbetegség vagy magasvérnyomás áll a kellemetlen tünetek hátterében- akár már egy doboz elfogyasztása után is.

Amennyiben hasonló panaszokat tapasztal célszerű megmérnie vérnyomását, hiszen az energiaital fogyasztása után előfordulhat, hogy nem áll vissza a normál értékekre. Arra viszont figyeljen, hogy teljen el egy kis idő, mielőtt a vérnyomásmérő készülékhez nyúl, máskülönben hamisan magas értéket kaphat. (Hogy pontosan mennyi időnek célszerű eltelnie, az attól függ, tartósan fogyasztja, vagy megiszik egy pohárral. Utóbbi esetben 3-4 óra, előbbiben akár tartósan vérnyomás emelkedést provokálhat.)

A koffeintartalmú italok tehát mindig megemelik a vérnyomást, baj akkor van, ha az nem, vagy ha csak lassan normalizálódik- mondja Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Ne igyon energiaitalokat, ha vérnyomáscsökkentőt szed

Fontos tudni, miszerint az energiaitalok akár a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát is befolyásolják, így ha hirtelen nagyfokú fáradtság tör önre, akkor lehetőleg más módon próbáljon meg felfrissülni! Erre remek megoldás lehet a rendszeres mozgás, ami nem csak lendületet ad, hanem a vérnyomását is normalizálhatja. Arra azonban ügyeljen, hogy a súlyzós edzések helyett lehetőleg a kardió mozgásokat válassza, mivel az előbbi vérnyomásemelő hatással bír!

0 Tovább

Magasvérnyomáshoz vezethetnek a non-szteroid fájdalomcsillapítók

A non-szteroid gyulladás-és fájdalomcsillapítók a legtöbb háztartásban megtalálhatóak, hiszen az esetek többségében gyorsan és eredményesen mulasztják el a fájdalmat. Kutatások szerint azonban rendszeres szedésük számos mellékhatást, köztük magasvérnyomást is okozhatnak. A problémáról dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistáját kérdeztük.

A magasvérnyomás szerte a világon népbetegségnek számít, és az ebből adódó szövődmények – mint pl. a szívinfarktus és a stroke- mindenhol vezető haláloknak számítanak. Éppen ezért a betegség rizikófaktorait folyamatosan kutatják, hogy közelebb kerüljenek kezeléséhez és megelőzéséhez. Friss tanulmányok szerint nőknél ilyen kockázati tényező a nem-szteroid gyulladáscsökkentők rendszeresen használata. Így amennyiben gyakran kell fájdalomcsillapítás gyanánt alkalmaznia őket, érdemes megmérnie a vérnyomását, ugyanis meglehet, hogy a kelleténél magasabb értékeket fog kapni.

Magasvérnyomás a fájdalomcsillapítók kapcsolata

A tanulmány vezetője szerint először is le kell szögezni, ezidáig nincs konkrét bizonyíték arra, hogy valóban megemelik a non-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) a vérnyomást, viszont a kimutatások szerint bizony gyakrabban fordul elő hipertónia azok körében, akik rendszeresen hasonló készítményeket használnak.

A kutatásban fiatalabb és idősebb nőket is vizsgáltak, majd egy kérdőív segítségével NSAID, illetve aszpirin és egyéb fájdalomcsillapító fogyasztásukra kérdeztek. Kiderült, hogy az idősebb, non-szteroid készítményeket szedőknél gyakrabban alakult hipertónia, míg– több tanulmánnyal ellentétben- az aszpirin egyáltalán nem befolyásolta a vérnyomást. Azt viszont nem árt hozzátenni, hogy az aszpirinből az esetek zömében csak 75- 100 mg-ot szednek a betegek, elsősorban vérrögök megelőzősére- így talán ez is magyarázza azt, hogy kevésbé befolyásolják a vérnyomást.

De hogy hogy pontosan miért is növelik meg ezek a szerek az értékeket? Bár nincs rá még konkrét bizonyíték, de a tudósok szerint csökkentik az erek rugalmasságát és a vérnyomás normalizásáért felelős anyagok termelődését, ráadásul a vesére is káros hatással vannak. Továbbá Dr. Kapocsi Judit szerint az ún. prosztaglandin szintézist is befolyásolják, és az ér-összehúzó prosztaglandinok felé billentik el az egyensúlyt (az ér-elernyesztőkhöz képest ezek kerülnek túlsúlyba).

Azt sajnos azonban nem tudni, hogy miért nem alakul ki magasvérnyomás minden rendszeres fájdalomcsillapító-szedőnél, de valószínű, hogy egyéb kockázati tényezők is szerepet játszanak a folyamatban, pl. genetika, mozgáshiány, túlzott sófogyasztás, stb.

Megjegyzés: érdemes megemlíteni, hogy a calcium csatorna gátló szerek vérnyomáscsökkentő hatását nem, vagy csak nagyon kevéssé befolyásolják a non-szteroidok.

Nagy segítség a 24 órás vérnyomásmérés

Amennyiben kialakult a hipertónia, akkor az szerencsére gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással normalizálható, viszont ebben az esetben jól válassza meg, milyen fájdalomcsillapítót használ! Sajnos –mint látható- vannak olyan készítmények, melyek befolyásolhatják a vérnyomáscsökkentő hatékonyságát, így ha valamilyen okból kifolyólag kénytelen rendszeresen non-szteroid gyulladáscsökkentő/fájdalomcsillapító gyógyszereket szedni, érdemes gyakrabban ellenőriztetnie vérnyomását, akár 24 órás vérnyomásmérő segítségével, hogy még idejében közbe lehessen lépni!

0 Tovább

trombozis

blogavatar

Trombózisközpont blogja. Minden, ami a véralvadással összefügg: mélyvénás trombózis, érszűkület, visszér, szívinfarktus, stroke, vetélés, vérzékenység, magasvéenymás (hipertonia) www.Tromboziskozpont.hu

Utolsó kommentek