Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szerencsésebbek az idősebb hipertóniások - Trombózisközpont

Évről évre egyre több magasvérnyomásos beteget diagnosztizálnak. A közhiedelemmel ellentétben a fiatalabbakat is sújthatja a probléma, ám tanulmányok szerint a gyógyszeres kezelésre jobban reagálnak az idősebb korosztály tagjai. Hogy miért fontos mégis mielőbb mindenkinek szakemberhez fordulni, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája beszélt.

Ezért vegye komolyan a magasvérnyomást

Magasvérnyomás alatt a 140/90 feletti értéket értjük. Természetesen vannak olyan szituációk – pl. stressz, sport-, amikor hirtelen megugrik az ember vérnyomása, ám normál esetben vissza is tér a megengedett értékre. Amennyiben ez nem következik be, úgy a diagnózis egyértelműen felállítható. A betegségre máig sokan csak legyintenek és az időskor velejárójának tartják, ám kezelés nélkül szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, ugyanis hipertónia esetén az erek fala megfeszül, így elvesztik rugalmasságukat, és belső falaikon sérülések keletkeznek. Ez apróbb vérrögök kialakulásához, illetve meszesedéshez vezethet, ami jelentősen megnöveli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát- figyelmeztet dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Az idősebbek jobban reagálnak a gyógyszeres kezelésre

Szerencsére a magasvérnyomás megfelelő kezeléssel kordában tartható, így elkerülhetőek az esetleges szövődmények. A gyógyszeres kezelés az esetek többségében elengedhetetlen, és norvég tanulmányok szerint bár az idősebbeket gyakrabban érinti a hipertónia, ám ők ( a 65 év felettiek) jobban és gyorsabban reagálnak a terápiára, ugyanis megfigyelték, hogy náluk 1-2 Hgmm-rel jobban csökkentette a gyógyszeres kezelés a vérnyomásukat. Ráadásul náluk mellékhatások is ritkábban fordulnak elő, így fejfájásra is kevésbé panaszkodtak, mint a fiatalabbak. A vizsgálat azért is volt fontos, mivel sok orvos eddig vonakodott az idősek agresszívabb kezelésétől, viszont így bebizonyosodott, hogy esetükben is helyet kaphat a magabiztos terápia.

A fiatalok sem dőlhetnek hátra

A kutatás természetesen nem azt üzeni, hogy a fiatalok számára a gyógyszeres terápia hatástalan, ám náluk fittségükből adódóan a rendszeres mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Tanulmányok szerint ugyanis akár 25 Hgmm-rel is csökkentheti a vérnyomást, ha a beteg egy héten 3-szor 20 percet kardio-jellegű edzést folytat. A megfelelő életmód tehát nagyban támogatja a gyógyszeres terápiát, sőt, akár ki is válthatja azt-viszont kizárólag orvosi jóváhagyással!

0 Tovább

Így okoz memóriagondokat a magasvérnyomás

A feledékenység és a különböző memóriagondok egyre gyakoribbá válhatnak az idő folyamán, ám van, hogy kezeletlen hipertóniát is jelezhet, hiszen a tartós magas vérnyomás jelentősen károsíthatja az erek falát, ami kihat a gondolkodásra is. A Neurology című lapban megjelent tanulmány szerint ilyen szempontból főleg a középkorúaknál mért magas értékek jelentenek nagyobb kockázatot. Hogy pontosan miért is okoz agykárosodást a magasvérnyomás, arra dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája ad választ.

A középkorúaknál diagnosztizált magasvérnyomás kezelése kiemelt fontossággal bír annak tekintetében, hogy időskorban mennyire fogja az illetőt szenilitás sújtani. Kutatások szerint ugyanis szoros összefüggésbe hozható a középkorban mért magasabb szisztolés és diasztolés érték a későbbi években fellépő memóriagondokkal.

„Eredményeinkkel nagyobb betekintést nyerhetünk a magasvérnyomás-történet, az időskori magasvérnyomás, valamint annak agykárosító és memóriaromboló közti kapcsolatába”- mondta a tanulmány vezetője, Lenore J. Launer PhD.

A több mint 4000 főt számláló vizsgálatban olyan 50 év körüli hipertóniás betegeket vontak be, akiknél még nem jelentkeztek gondolkodásbeli problémák. Később (76 éves koruk körül) ismételten megmérték vérnyomásukat, majd MRI segítségével az agyi ereiket is ellenőrizték. Ennek során megállapították, hogy jelentős összefüggés van a középkorúként mért magasvérnyomás és az időskori agyban lévő érkárosodás között. Bár eddig is látható volt az összefüggés, ám újdonság, hogy 50%-kal nagyobb az időskori demenciára az esély, ha az illetőnek már az 50-es éveiben is magasak voltak az értékei.

Ezért okoz memóriagondokat a magasvérnyomás

A tartós vérnyomás-emelkedés úgy károsítja az ereket, hogy azok belső felszínén apró sérüléseket hoz létre. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az ér-összehúzódást eredményező anyagok termelődése, melynek hatására az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, ami kis vérrögök képződéséhez, illetve az érfal meszesedéséhez vezethet. A károsodott erekben továbbá csökken - vagy megszűnik- a vérátáramlás, és az ellátandó agyterület emiatt károsodik, elhal, és kisebb-nagyobb területek működése is megromlik.”- magyarázza dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája, aki hozzátette, ez nem csupán az agy ereire, hanem a test minden részén lévőére vonatkozik. Éppen ezért a magasvérnyomás további gyakori szövődményei közé tartozik a stroke, a szívinfarktus, valamint a merevedési panaszok.

Gyógyszerrel és életmódváltással kezelhető

Általánosságban elmondható, hogy a magasvérnyomás sikeresen kezelhető, de az esetek kb. 90%-ban nem gyógyítható betegség. Ebben nagy szerepe van a rendszeres kardió mozgásnak, a megfelelő, sószegény táplálkozásnak, valamint a stressz csökkentésének. Vannak olyan esetek, amikor pusztán életmódváltással normalizálható a vérnyomás, ám gyakori, amikor gyógyszeres kezelésre is szükség van. Ma már szerencsére rengeteg olyan készítmény van a piacon, ami pozitív hatással van a hipertóniára, ám ennek kiválasztása és adagjának meghatározása orvosi feladat, melyhez előzetes vizsgálat és rendszeres kontroll szükséges.

0 Tovább

Rezisztens hipertónia- van belőle kiút? - Trombózisközpont

Bár a magasvérnyomás általában nem gyógyítható, ellenben jól kezelhető betegség. Sajnos azonban vannak olyan esetek, amikor a normál értékek gyógyszeres beállítása nehézségekbe ütközik. Hogy mi ilyenkor a teendő, azt dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájától tudtuk meg.

Rezisztens hipertónia

A magasvérnyomás az esetek nagy részében nem gyógyítható, ám számtalan készítmény áll már az orvosok rendelkezésére, melyekkel könnyen kordában tarthatóak az értékek. Vizsgálatok szerint azonban a hipertóniások 20-30 százaléka több gyógyszerre sem reagál kellőképpen. Amennyiben 3 különböző hatásmechanizmusú szerrel sem sikerül a vérnyomást a normál tartományban tartani ( 140/90 Hgmm alatti érték), ki kell zárni az un. másodlagos hipertónia fennállását, (veseér szűkület, vesemegbetegedés, endokrin hipertóniák, alvási apnoe, stb). Ha a másodlagos hipertónia kizárható, úgy rezisztens hipertóniáról szokás beszélni. Ez a magasvérnyomás betegség egyik legveszélyesebb formája, hiszen a tartósan magas vérnyomás komoly károkat okozhat, ráadásul jelentősen megnöveli a szívinfarktus és a stroke rizikóját.

Gyakran kiderül a mögöttes ok

A valódi rezisztens hipertónia ritka, mivel hosszabb kutakodás során az esetek többségében kiderül, mi is okozza a problémát. Ugyanis előfordulhatnak olyan banális okok, mint a beteg nem szedi rendszeresen a gyógyszereit, esetleg egészségromboló életmódot folytat, de akár egyéb betegségek is kiderülhetnek a vizsgálatok során, mint pl. pajzsmirigyzavar, alvási apnoe, esetleg cukorbetegség. Ha valamilyen betegség a probléma forrása, úgy a vérnyomás az alapbetegség kezelésével nagy eséllyel csökkenthető - mondja dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Mik okozhatják a látszólag csökkenni nem akaró vérnyomást?

  • rosszul megválasztott gyógyszer kombinációk
  • egyéb gyógyszerek vérnyomásnövelő hatása
  • túlzott sófogyasztás és mozgásszegény életmód
  • rendszertelen gyógyszerszedés
  • fehérköpeny szindróma
  • helytelen mérés/mérőeszköz

Nincs egységes kezelési irányelv

Gyakran az alkalmazott kezelés kiegészítése kis adagú diuretikummal az addig nem jól kezelhető vérnyomást normalizálja- tehát a kombináció részeként nagyon hasznos lehet.  Ezen kívül az úgynevezett mineralokortikoid antagonisták csökkentik a só-és vízháztartást szabályozó mineralokortikoidok hatását, és ilyen módon hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez (ha a magasvérnyomás hátterében ennek túltermelés áll).

Azt viszont tudni kell, hogy nincs egységes ajánlás a rezisztens hipertónia kezelésére, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a diagnosztikus munka pontosításával be lehet határolni, hogy mikor áll fenn valóban rezisztens hipertónia, és minden alkalommal az adott eset körülményeinek tisztázásával törekszünk a helyzet kezelésére, és egyénre szabott terápiát alkalmazunk- mondja Dr. Kapocsi Judit.

0 Tovább

Magasvérnyomása van, de mellékhatások gyötrik? Van rá megoldás!

A magasvérnyomás kezelésének alappillére az életmód változtatáson kívül a gyógyszeres terápia. Bár nagy eredményeket lehet velük elérni, ám az arra érzékenyeknél bizonyos készítmények esetén mellékhatások léphetnek fel. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája arra hívja fel a figyelmet, hogy mikor érdemes gyógyszerváltáson gondolkodni.

Ne rettentsék vissza a mellékhatások

A magas vérnyomás évről évre egyre több áldozatot szed, mivel érkárosító hatása révén jelentősen megnöveli a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. Bár a megfelelő életmódnak (mozgás sószegény diéta) nagy szerepe van az állapot normalizálásában, ennek ellenére a hipertóniával küzdő betegek nagy része gyógyszeres terápiára is szorul. Ez általában a következőkkel történik:

Béta-blokkolók: a magas vérnyomás csökkentése mellett bizonyos szívritmus  zavarok , valamint szívelégtelenség kezelésében , a szívinfarktus megelőzésében is használatosak, csökkentik a szimpatikus idegi aktivitást.

ACE-gátlók: az angiotenzin II nevű érszűkítő anyag mennyiségét csökkentik. Érelmeszesedés ellen szokták legtöbbször ajánlani. A gyógyszercsalád egyes tagjairól vizsgálatok bizonyították, hogy lassítják, csökkenti az érelmeszesedés okozta érfal károsodást, előnyösek diabetes, vérzsírok emelkedése, szívelégtelenség és hipertónia együttes fennállása esetén. (Hasonló hatással bírnak az Angiotenzin II receptor blokkolók.)

Diuretikumok, vízhajtók: elsősorban a Thiazid származékok, és a család legújabb tagja az indapamid kis adagban  az érpályában levő plusz folyadék csökkentésével és az érfal ellazításával fejtenek ki vérnyomás csökkentő hatást.

Kalciumcsatorna-gátlók: elsősorban értágító hatásuk miatt alkalmazhatók. A csoport egyes tagjai  szívritmus zavarok kezelésére is használatosak, ugyancsak igazolták védő hatásukat az érelmeszesedés befolyásolásában.

A vegetatív idegrendszerre ható szerek: (az alfa-1 receptor blokkolók, ld. fentebb béta receptor blokkolók, vérnyomás szabályozás központjára ható szerek) a szimpatikus idegi aktivitás csökkentésén keresztül fejtik ki vérnyomás-csökkentő hatásukat.

Gyakori mellékhatások

  • szédülés
  • fáradékonyság
  • fejfájás
  • szívdobogásérzés

Mikor kell változtatni a gyógyszeren/adagon?

A lehetséges mellékhatások az egyes gyógyszer csoportoknál különböznek, betegenként is változnak, a gyógyszer adagjának mennyiségétől, a szedett egyéb gyógyszerektől is függenek. Mindig a kezelőorvosnak kell eldönteni, hogy egy-egy újabb panasz gyógyszer mellékhatásnak tekinthető-e, vagy egyéb oka van. ha gyógyszer mellékhatás lép fel, annak megoldására is sok lehetőség van.

Természetesen normális, ha valaki a kezdetekben tapasztal enyhébb mellékhatásokat. Szerencsére az esetek többségében ez csak átmeneti kellemetlenség, ám ha tartósabban, esetleg súlyosabban fennállnak a panaszok, akkor a gyógyszer dózisának csökkentésére, illetve egy másik készítményre való áttérésre lehet szükség- mondja Dr. Kapocsi Judit.

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája szerint teljes mértékben egyénfüggő, ki hogy reagál bizonyos készítményekre, hiszen befolyással van erre többek között, az illető kora, neme, egyéb betegségei. Így tehát könnyen lehet, hogy ugyanarra a szerre az egyik ember jobban reagál, mint a másik. Szerencsére az esetlegesen jelentkező mellékhatásokba nem kell belenyugodni, és ha a beteg és az orvos is úgy látja jónak, akkor lehetőség van más készítmény, vagy akár más kombinációk után nézni. Viszont az fontos, hogy ha kellemetlen tüneteket tapasztal, akkor önhatalmúlag ne csökkentse adagját, kivéve a kezelőorvosa beleegyezésével!

0 Tovább

Normalizálja vérnyomását, hogy megóvhassa saját és babája egészségét

A magasvérnyomás bár olyan súlyos szövődményekkel is járhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus, ennek ellenére sokan csak legyintenek rá, így előfordulhat, hogy kezelés nélkül marad az illető. A terhesség során mért magas értékeket azonban feltétlenül komolyan kell venni, hiszen a terhességi magas vérnyomás következményei a kismama és a baba életét is veszélyeztethetik. Dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájától megtudhatjuk, miért is veszélyes annyira ez a betegség, illetve hogy milyen tünetek esetén gyanakodjon rá.

Terhességi magasvérnyomás fajtái

Hipertónia a terhességek 5-7 %-ában fordul elő. A terhességi vérnyomásnak két formáját különíthetjük el: ha kismama ismerten magas vérnyomástól szenved, és így esik teherbe (idült terhességi hipertónia 1-3%), illetve a másik eset, amikor korábban nem hipertóniás nőben  maga a terhesség váltja ki a hipertóniát.

 

A terhesség során folyamatosan szükséges kismama vérnyomásának ellenőrzése, mivel a 140/90 vagy e feletti értékekkel járó magasvérnyomás értékek mind a baba, mind az anyuka egészségét veszélyeztetik. Különös figyelmet  kívánnak azok az esetek, amikor a vizeletben növekvő mennyiségben található fehérje (több mint 300mg/nap a fehérjevesztés) . Ebben az esetben felmerül a  terhességi toxaemia, preeclampsia-eclampsia gyanúja.  Ez az összes szülések 3-6 %-ában fordul elő. Jellemzően a 20. terhességi hét után jelentkezik a magas vérnyomás, amelyet egyéb eltérések is kísérhetnek (pl. vesefunkció romlása, lábdagadás, vizelet fehérje növekedés, májfunkció romlás, vérlemezke szám csökkenése). A legsúlyosabb megjelenési forma a görcsroham, kóma, amely halállal végződhet.  A WHO közleménye szerint az anyai halálozások 18 százalékáért a terhességi toxaemia a felelős, Magyarországon az anyai halálozás 1/3 ennek a következménye.

Éppen ezért különösen fontos a szoros kontroll, mivel nem jósolható meg előre a tünetek súlyosbodásának üteme. - mondja Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

 

Tünetek:

  • vérnyomás emelkedése
  • ödéma
  • fejfájás
  • szédülés
  • látászavar

 

Legfontosabb a megelőzés


Hogy pontosan mi is okozza a preeclampsiát, egyelőre nem ismert, ám a szakemberek egyetértenek abban, hogy a késői terhesség, a krónikus magas vérnyomás, az elhízás, a cigaretta, az ikerterhesség és a cukorbetegség mind hozzájárul a probléma kialakulásához. 
Fontos a megelőzés, a helyes életmód, táplálkozás kialakítása és a megfelelő kezelés.
Mivel a preeclampsia nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akik már a terhesség előtt magas vérnyomásban szenvedtek, fontos a rendszeres vérnyomásmérés és kontroll, valamint a gyógyszeres kezelés átállítása  már a babaproject előtt. Fontos azonban tudni, hogy nem minden vérnyomáscsökkentő adható terhes nőnek.  

Amennyiben a várandósság alatt lép fel a magasvérnyomás orvosi kontroll mellett gyógyszeres kezelés beállítása javasolt!
Dr. Kapocsi Judit szerint a preeclampsia diagnózisa esetén a kezelés egyéni elbírálást igényel, általában attól függően, hogy milyen eltérések jelentkeznek, milyen gyorsan súlyosbodnak az eltérések, a terhesség hányadik hetében van a beteg. Sajnos eclampsia, görcsroham kialakulása esetén a megoldás a szülés megindítása lehet, így érthető, hogy a hangsúly főleg a megelőzésen van.

 

0 Tovább

trombozis

blogavatar

Trombózisközpont blogja. Minden, ami a véralvadással összefügg: mélyvénás trombózis, érszűkület, visszér, szívinfarktus, stroke, vetélés, vérzékenység, magasvéenymás (hipertonia) www.Tromboziskozpont.hu

Utolsó kommentek