Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Visszeresek figyelem: jön a melegedés, és vele a lábfájdalom

A tavasz közeledtével erősödhet a lábakban a visszeres fájdalom – figyelmeztet a Dr. Kósa ÉvaTrombózisközpont angiológus szakorvosa. A meleg hatására ugyanis az erek tágulnak, lassul a keringés és a vénabillentyűk elégtelen záródásával pangás alakul ki. A vénás elégtelenség tünete a feszítő lábfájdalom, a lábszár-és bokadagadás, az éjszakai lábikragörcs, később a boka körüli bőrelváltozások, amelyeket szakorvos enyhíteni tud.

Vénabillentyűk

A vénabillentyűk feladata annak megakadályozása, hogy álló helyzetben az alacsony nyomású vénás rendszerben a véroszlop a bokához visszazúduljon. Mozgáskor az összehúzódó izomzat pumpaként segíti e billentyűk záródását így a vér visszajut a szívbe, és működik a vénás keringés. A lábak vénáiban zsilipként működnek a billentyűk, amelyek tartós nyomásra, pl. a folyamatos állómunkát végzőknél idővel károsodhatnak, ezáltal záródásuk elégtelenné válik, és kialakulnak a visszérelégtelenség tünetei.

A visszerek vagy seprűerek megjelenése azonban nem mindig társul a vénás elégtelenséghez. tüneteivel. Félrevezető lehet, hogy vénabillentyűk mind a felületes mind a mélyvénákban megtalálhatóak, ezért ha valakinek „csak” a mélyvénás billentyűi nem zárnak jól, látható visszértágulatok nélkül is lehetnek változó súlyosságú vénás elégtelenségre jellemző tünetei, vagyis nap végére bedagadhat a bokája, elnehezülhet a lába – foglalja össze a baj okát és fő tüneteit a doktornő.

Meleg idő - fájdalom

A tél tünetmentes lehet, de a jó idő általában visszahozza a fájdalmat – magyarázza Dr. Kósa Éva. Ilyenkor az estére bedagadt láb vízszintesbe helyezése után, a gravitáció „megszűnésével” csökken a nyomás, és az egész nap pangó vér könnyebben áramlik vissza a szív felé, szállítva az egész napos állással vagy üléssel felhalmozódott salakanyagokat és fokozva a tüneteket.

Az esti-éjjeli fájdalom és görcsök után reggelre a beteg lábaiból eltűnik a duzzanat, de másnap kezdődik minden elölről. A tartósan fennálló vénás elégtelenség szövődményeként, kékes-lilás hajszálerek, barnás elszíneződések jelenhetnek meg a boka körül. Ez utóbbiak a nyomás hatására a bőrbe lerakódott festékanyagok és jelenlétük végleges.

A tünetek fokozódhatnak, és kezeletlenül a bőr a boka körül övszerűen megkeményedhet, végső esetben vénás fekély is kialakulhat. Mindez intő jel, hogy idejében tanácsos felkeresni egy érspecialistát.

Visszér kezelés módjai

A vénás elégtelenség okozta fájdalom enyhítésére a súlyosságtól függően többféle terápiát javasol a Trombózisközpont szakorvosa. Mozgásra, tornára, a lábak felpolcolására enyhülnek a fájdalmas-görcsös tünetek. Konkrétan vénás torna, úszás, biciklizés javasolható a kellemetlen tünetek enyhítésére.

Szintén csökkenti a fájdalmat a hideg-meleg vizes váltózuhany.

Alapkezelést jelent a vénákra ható ún. venotonikumok kúraszerű alkalmazása, illetve a visszérkenőcsök használata. A lábdagadás illetve a bőrjelenségek fennállásakor a visszér-zoknit vagy visszérharisnyát tanácsos viselni. Ezek egy kívülről gyakorolt nyomással az izompumpa-funkciót erősítik.

És a sebészet

Egyes esetekben, amikor a vénás elégtelenség oka egy felületes visszér nagyfokú tágulata, sebészi beavatkozás is szükséges lehet. Általánosságban elmondható, hogy a melegvizes fürdőt kerülni kell, és ellenjavalltak a hasi nyomásfokozódással járó sportok pl. a nagy súlyokkal való súlyzózás is.

A vénabillentyűk megjavítására, cseréjére nincs lehetőség, de a vénás elégtelenség súlyos szövődményeinek kialakulása sikeresen megelőzhető. Álló foglalkozásúak körében különösen, már az enyhe tünetek megjelenésekor érdemes szakembert felkeresni, hiszen a kellő időben alkalmazott kompressziós kezeléssel súlyos fájdalmat és panaszokat lehet megelőzni – összegzi a legfontosabb következtetést Dr. Kósa Éva angiológus, a Trombózisközpont szakorvosa.

Bővebb infromációért látogass el a Trombózisközpont honlapjára

A cikk szakértője: Dr. Kósa Éva

0 Tovább

Trombózis után egészséges újszülött? - IGEN!

A trombózist követő terhesség még tervezett babaváráskor is félelemmel tölti el a fiatal nőket, különösen, ha fokozott véralvadási hajlamuk miatt a köztudatban vérhígítóként számon tartott gyógyszert szednek. Biztonsággal javasolható a trombofíliás nőknek is a családalapítás, ha speciális terhesgondozásban részesülnek – fejtette ki Blaskó György hemosztazeológus professzor, a Trombózisközpontba látogatók által leggyakrabban megfogalmazott aggodalomra reagálva.

Mind a hormonális fogamzásgátlás mind a terhesség komoly veszélyt jelent a trombózisra hajlamos nők számára. A már kialakult trombózison, vagy a halálos fenyegetést is jelentő tüdőembólián átesettek a mintegy három hónapig tartó, ún. akut szakasz elmúltával évekig gyógyszerszedésre kényszerülhetnek a kór megismétlődésének elkerülésére. A leggyakrabban adott gyógyszerhatóanyag, a kumarin és származékai azonban összeférhetetlenek a terhességgel, hiszen súlyosan veszélyeztetik a születendő gyermek csontfejlődését.

A trombózisuk után e gyógyszerrel kezelt nők csak tervezetten essenek teherbe – buzdítja a véletlen fogantatás elkerülésére az érintetteket Blaskó György professzor, a Trombózisközpont rendelésvezető főorvosa. Az akut betegséget követően ki kell vizsgálni a vérrögösödés okát, és ha a genetikai vizsgálat eredményei úgy mutatják, a tablettás fogamzásgátlás helyett más védekezést kell választani, az esetleges teherbeesési szándékot pedig jelezni kell a trombózisos beteget gondozó szakorvosnak.

A kumarin-származékot tartalmazó gyógyszert el kell hagyni és más hatóanyaggal helyettesíteni gyermekvállaláskor – magyarázza a professzor, aki már a fogantatás körül sem javasolja a szájon át szedhető alvadásgátlót. Ez utóbbi helyett a hasba adható és kis molekulatömegű heparint ajánja, naponta egyszer, megelőzésképpen, a terhesség végéig.

A terhesgondozást speciális tudással és tapasztalatokkal rendelkező orvosnak szükséges végeznie, aki folyamatosan konzultál (pl.) a Trombózisközponttal. Az áldott állapot ugyanis önmagában kockázatot jelent a trombózisra hajlamos kismamáknak. Az utolsó harmad idején pedig a magzat teste is nyomja a nagyvénákat, ami előidézhet trombózist a lábban – figyelmeztet Blaskó professzor. A szülés napján a bőr alá adott heparininjekció nem javasolt. A szülés megindulásakor a heparin hatását felfüggesztő gyógyszer válhat szükségessé. A baba világra jövetelét követően azonban vissza kell térni a heparinra, amit az teljes gyermekágyas időszakban adni kell. Ez az injekció biztonságos mind a kismamáknak mind a szoptatós anyukáknak, mert sem a méhlepényen, sem a tejbe nem jut át jelentős mennyiségben – szögezi le a főorvos.

Az akár egész életen át szedhető, a gyermekvállalással azonban összeegyeztethetetlen kumarin-származékokra kizárólag a szoptatás végeztével lehet visszatérni, hogy a K-vitamin anyagcseréjére is ható kumarin a baba K-vitaminkészletét/ felvételét ne befolyásolja.

Mi történik, ha egy fiatal nő kumarin hatóanyagú tablettát szed, és véletlenül teherbe esik?

Nos, ha a 8. hétig észreveszi a fogamzást, akkor van remény. A 8. és a 11. hét között azonban olyan sérülékeny a magzat, hogy koponyahiányt okozhat a kumarin szedése, ami a terhesség megszakítását is indokolttá teheti. Nem szabad ezt megvárni, hiszen van megoldás: ki lehet védeni az újabb trombózist úgy, hogy közben egészséges újszülött jöjjön világra!

A teljes cikket tekintsd meg a Trombózisközpont honlapján

A cikk szakértője: Prof. Dr. Blaskó György

0 Tovább

Vérrögök okai: mozgáshiány, daganat, terhesség, fogamzásgátló

A külső okok vezérelte, ún. szerzett trombózis váratlanul érkezik és nem kevésbé veszélyes, mint a családi kórtörténetből kikövetkeztethető, öröklött, fokozott vérrögképződési rendellenesség. Alapvető különbség, hogy ilyen esetekben nem „üzen a múlt”, ezért a beteg gyakran nem kivizsgálásra, megelőzésre, hanem már konkrét panaszokkal vagy súlyos állapotban kerül orvoshoz.

Külső trombózist okozó tényezők

Számos külső tényező vezethet a vér rögösödéshez, különösen, ha öröklött hajlam is húzódik a háttérben.

Mozgáshiány

Aki begipszelt lábbal fekszik otthon egy síbaleset után, okkal hiheti, hogy a nehezét – az esés előidézte sokkot, a törés fájdalmát – már maga mögött hagyta, és legtöbbször nem is gondol arra, hogy a folyamatos fekvés egy sokkal veszélyesebb betegség előszobája lehet. Az átmeneti mozgáshiányra kényszerülteknél a fenyegető trombózis ma már megelőzhető a köztudatban vérhígítóként ismert gyógyszerrel

Női hormonok

A babáját önfeledten szoptató kismamának vélhetően eszébe sem jut, hogy a szülést követő gyermekágyas időszak fokozottan hajlamosít trombózisra, így gyanús tünettel, pl. lábdagadással érdemes azonnal felkeresni a szakorvost.

Változókorba lépett nőknek valóságos megváltás, ha nincsenek hőhullámaik, és kevésbé fáradékonyak. Sokan döntenek hormonpótló terápia mellett, de ilyenkor mindig számításba kell venni a beteg fogékonyságát a vérrögképződésre.

Daganatok

Kevesen tudják, hogy bizonyos daganatos betegségek is hajlamossá tesznek a fokozott véralvadásra. A daganatos betegségekhez társuló trombózis eredete nem teljesen tisztázott, részben maga a daganatos sejt, részben az általa termelt anyagok járulnak hozzá a trombózis kialakulásához. Azonban nem minden daganatos beteget kell véralvadásgátló kezelésben részesíteni. Nem minden daganat okoz egyformán trombózist, és van, ahol a véralvadásgátló kezelés indokolatlan, ezért is szükséges a trombózishoz értő szakorvos véleményét kikérni. Ám ha egy betegnek váratlanul trombózisa lett, és a kórtörténet felveti a gyanút, daganatot is kell keresni a betegben – figyelmeztet Dr. Király Viktória, a Trombózisközpont labororvosa.

Kivizsgálás

A trombózishajlamot felerősítheti, és a betegséget kiválthatja még a hormonális fogamzásgátló szedése, és egyéb külső okok is. Ezért egyoldali lábdagadással, lilás-vörösen elszíneződött, fájdalmas alsó végtaggal orvoshoz kell menni. Megkerülhetetlen a trombózishajlam kivizsgálása a többszörös vetéléseket vagy koraszülést elszenvedett nők számára, és azoknak az anyáknak, akik időre született fejlődésben visszamaradott vagy halva született magzatot hoztak világra, az egyéb okok kizárása után. Az immunrendszer rendellenes működése is okozhat trombózist, amikor antitestek jelennek meg a vérben fertőzések, gyulladások, daganatok, valamint gyógyszerek és drogok hatására.

A trombózis okának kivizsgálásához a beteg kórtörténete, fizikális vizsgálata mellett laboratóriumi és képalkotó (pl. ultrahang, CT) vizsgálatok is szükségesek lehetnek – mutat rá a népbetegség felderítésének összetettségére Dr. Király Viktória. De minden esetben lehet segíteni, még akkor is, ha a panaszok eredendő oka homályban marad. A trombofília laboratóriumi kivizsgálása a véralvadási tesztekből, immunológiai vizsgálatokból valamint genetikai vizsgálatokból áll – magyarázza a doktornő. Ez utóbbiakra azért van szükség – különösen fiataloknál –, hogy az esetleges örökletes hajlamosító tényezőkre is fény derüljön. A laboratóriumi eredmények segítik a gyógyítót a megfelelő kezelés megválasztásában. Ha lehetséges, a kiváltó okot – pl. a hormonpótlást, tablettás fogamzásgátlást - megszüntetjük. A teszteredmények ismeretében tudunk dönteni arról, hogy betegünk milyen gyógyszert kapjon, és a közvetlen veszély elmúltával meddig szedje azt. Ma már léteznek biztonságos, jól beállítható gyógyszereink, amelyek hosszú távon is jól illeszthetők a mindennapi élet körülményeihez – teszi hozzá a szakember. Hasonlóképpen fontosak az életmódtanácsok a vér besűrűsödésének kivédésére. Ez utóbbiak betartását is folyamatosan ellenőrzik és segítik a Trombózisközpont orvosai.

A teljes cikket tekintsd meg a Trombózisközpont honlapján

A cikk szakértője: Dr. Király Viktória

0 Tovább

Ne veszélyeztesse végtagját!

Tisztázatlan eredetű lábfájdalom esetén orvoshoz kell fordulni

Későn jönnek el: gyakran a betegnek már fekélyes a lába, mire felkeres – számolt be az angiológiai rendelések tapasztalatairól Dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa. Az érspecialista szakember arra figyelmeztetett, hogy az érszűkületet meg lehet előzni vagy rosszabbodását lassítani, de a már kialakult kóros elváltozás nehezen kezelhető, és gondozatlan esetben lábamputációval fenyeget.

A magyar népesség legalább 15%-a szenved alsóvégtagi artériás érbetegségtől, ám kevesen tudják, hogy a járáskor kialakuló fájdalom a vádliban, combban, csípőben nem elhanyagolható panasz: terhelésre jelentkező ismeretlen eredetű fájdalommal, amely egy későbbi stádiumban akár nyugalmi állapotban is jelentkezhet, mindenképp érdemes szakorvoshoz menni. Sok betegnek még egy komolyabb lilás elszíneződés a lábujjakon vagy egy fekély sem eléggé intő jel, hogy veszélyben az alsó végtag, ha nem kezdődik meg mihamarabb a célzott kezelés.

A panaszok okán történő első vizit idején az ún. boka-kar index meghatározása a legfontosabb: a szakorvos a lábban mérhető vérnyomásnak és a felkar vérnyomásának hányadosára kíváncsi – fejtette ki Dr. Kósa Éva. Ez egy gyors és fájdalommentes kézi ultrahang készülékkel végzett vizsgálat. Lényeges, hogy az erek állapotának felmérésével egyidejűleg kizárjunk minden olyan betegséget, ami nem az érhálózatot érinti. Ilyenek a gerincbetegségek vagy a neurológiai (idegi eredetű) elváltozások, amelyek szintén okozhatnak pl. lábfájdalmat vagy fokozott lábzsibbadást. Ha a boka-kar index 1 alatt vagy 1.3 felett van, a beteget biztos, hogy kezelni kell.

Miből áll az érszűkület hatásos kezelése?

A teljes cikket tekintsd meg a Trombózisközpont honlapján

A cikk szakértője: Dr. Kósa Éva

0 Tovább

Halálesetek fogamzásgátlótól

Átfogó tanulmány alapján jelent meg közlemény, miszerint Franciaországban az elmúlt években 4 haláleset is köthető fogamzásgátló szedés mellett jelentkező mélyvénás trombózishoz, következményes tüdőembóliához.

Ezzel egyidejűleg megűllapították, hogy a fogalmzásgátló tabletta évente 5, orvosok által jelentett és egyértelműen a fogamzásgátlóhoz köthető trombózisos szövődményt okozott.

MTI hír:

A német Bayer konszern 1987 óta forgalomban lévő, eredetileg a pattanásos bőr kezelésére szolgáló készítményét elsősorban fogamzásgátlóként használták. A gyógyszerfelügyeleti szerv bejelentette, hogy a Diane 35-öt és generikumait "különleges vizsgálatnak" vetették alá. A teljes jelentést és a gyógyszer használatával kapcsolatos intézkedéseket a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

A bejelentés előzménye: a Le Figaro című napilap hétvégi számában azt írta, hogy a Diane 35 1987-es forgalomba kerülése óta heten haltak meg ettől a tablettától vagy generikumaitól. Ezek közül négy eset "egyértelműen" a Diane 35 fogamzásgátlóként való használatához köthető. A hatóság adatai szerint 2012-ben 315 ezer nő használta ezt a készítményt fogamzásgátlóként. A lap által említett három esetben a halál oka feltételezhetően más betegségéhez köthető, a Diane 35 szedésével nem hozható összefüggésbe - állítja a gyógyszerfelügyelet.

Valamennyi esetről az orvosok értesítették a hatóságot. Ez alapján az utóbbi 25 évben 125 olyan trombózisos esetet regisztráltak, amely a Diane 35 vagy generikumainak szedéséhez köthető.

A mélyvénás trombózis kezelésének kötelező módja az éveken keresztül szedett véralvadásgátló, mely rendszeres ellenőrzések, nehéz dózis-beállítás miatt igen sok macerát okoz éveken keresztül a betegeknek - mondja Prof. Dr. Blaskó György a Trombózisközpont vezető orvosa.

A mélyvénás trombózis megelőzésének módja a fogamzásgátló kezelés előtti kivizsgálás, genetikai elemzés, kockázatbecslés. A probléma társadalmi jellege miatt lényeges lépés a Trombózisközpont megalapítása, egy olyan intézmény indítása, ahol a trombózissal, visszérrel, érszűkülettel kapcsolatos kivizsgálások, kezelések egy helyen magas szinten elérhetőek.

0 Tovább

trombozis

blogavatar

Trombózisközpont blogja. Minden, ami a véralvadással összefügg: mélyvénás trombózis, érszűkület, visszér, szívinfarktus, stroke, vetélés, vérzékenység, magasvéenymás (hipertonia) www.Tromboziskozpont.hu

Utolsó kommentek