Átfogó tanulmány alapján jelent meg közlemény, miszerint Franciaországban az elmúlt években 4 haláleset is köthető fogamzásgátló szedés mellett jelentkező mélyvénás trombózishoz, következményes tüdőembóliához.

Ezzel egyidejűleg megűllapították, hogy a fogalmzásgátló tabletta évente 5, orvosok által jelentett és egyértelműen a fogamzásgátlóhoz köthető trombózisos szövődményt okozott.

MTI hír:

A német Bayer konszern 1987 óta forgalomban lévő, eredetileg a pattanásos bőr kezelésére szolgáló készítményét elsősorban fogamzásgátlóként használták. A gyógyszerfelügyeleti szerv bejelentette, hogy a Diane 35-öt és generikumait "különleges vizsgálatnak" vetették alá. A teljes jelentést és a gyógyszer használatával kapcsolatos intézkedéseket a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

A bejelentés előzménye: a Le Figaro című napilap hétvégi számában azt írta, hogy a Diane 35 1987-es forgalomba kerülése óta heten haltak meg ettől a tablettától vagy generikumaitól. Ezek közül négy eset "egyértelműen" a Diane 35 fogamzásgátlóként való használatához köthető. A hatóság adatai szerint 2012-ben 315 ezer nő használta ezt a készítményt fogamzásgátlóként. A lap által említett három esetben a halál oka feltételezhetően más betegségéhez köthető, a Diane 35 szedésével nem hozható összefüggésbe - állítja a gyógyszerfelügyelet.

Valamennyi esetről az orvosok értesítették a hatóságot. Ez alapján az utóbbi 25 évben 125 olyan trombózisos esetet regisztráltak, amely a Diane 35 vagy generikumainak szedéséhez köthető.

A mélyvénás trombózis kezelésének kötelező módja az éveken keresztül szedett véralvadásgátló, mely rendszeres ellenőrzések, nehéz dózis-beállítás miatt igen sok macerát okoz éveken keresztül a betegeknek - mondja Prof. Dr. Blaskó György a Trombózisközpont vezető orvosa.

A mélyvénás trombózis megelőzésének módja a fogamzásgátló kezelés előtti kivizsgálás, genetikai elemzés, kockázatbecslés. A probléma társadalmi jellege miatt lényeges lépés a Trombózisközpont megalapítása, egy olyan intézmény indítása, ahol a trombózissal, visszérrel, érszűkülettel kapcsolatos kivizsgálások, kezelések egy helyen magas szinten elérhetőek.