A stroke a harmadik leggyakoribb halálozási ok Magyarországon. Évente 42 ezer ember kap strokeot, 18 ezren belehalnak. A magas halálozás mellett a stroke az első számú betegség, mely tartós rokkantsághoz vezet. Kezelésénél a legfontosabb a minél gyorsabb kezdés - mondja Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont vezető szakorvosa.

A köztudatban a stroke mint az idősek betegsége él. Tény azonban, hogy a stroke esetek 20%-a 55 évesnél fiatalabbakat érint.

Jó hír azonban - említi Blaskó György professzor -, hogy a stroke időben való felismerése és kezelése jelentősen csökkenteni tudja a betegség súlyosságát, következményeit, valamint életet menthet. A tünetek ismerete mellett ugyanilyen fontos tudni, hogy az érintett beteg korától függetlenül a stroke kezelését mihamarabb meg kell kezdeni.

Ismerd fel időben a jeleket!

A stroke felismerésében segít az alábbi 5 tünet ismerete, mely bármelyikének észlelése esetén azonnal mentőt kell hívni:

  • hirtelen fellépő egyoldali zsibbadás, gyengeség az arcon vagy végtagokon
  • hirtelen fellépő zavartság, beszédhiba, beszédértés
  • hirtelen fellépő egyoldali látási zavar
  • hirtelen fellépő járási nehezítettség, szédülés, egyensúly- vagy koordinációs zavar
  • hirtelen fellépő, ismeretlen eredetű súlyos fejfájás

A tüneteknél fontos a "hirtelen", a "súlyos", az "egyoldali". A tünetek szinte mindegyike jelentkezhet enyhe formában is, ami önmagában aggodalomra nem ad okot. Azonban ha hirtelen és erősen jelentkezik, agyi történés jele lehet, mely hasonlóan a szívinfarktushoz, azonnali beavatkozást tesz szükségessé. Ilyen téren a stroke és a szívinfarktus kezelési szükséglete megegyezik: minél hamarabb indul az orvosi ellátás, annál több életet lehet megmenteni, annál kevesebb maradandó károsodás, rokkantság jelentkezik.

Streke esetén a három órán belüli terápiakezdés 30%kal növeli a gyógyszerek hatékonyságát, a kezelés eredményességét.

Előzd meg!

Az akut ellátás mellett a sroke kezelésének leghatékonyabb módja a megelőzés. A megfelelő vérnyomás kontroll, a szívritmuszavarok kezelése, az érszűkület kezelése-megelőzése. Ne feledjük, mások tüneteinek a felismerése mellett magunkért a megelőzéssel tehetünk a legtöbbet.