Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magasvérnyomása van, de mellékhatások gyötrik? Van rá megoldás!

A magasvérnyomás kezelésének alappillére az életmód változtatáson kívül a gyógyszeres terápia. Bár nagy eredményeket lehet velük elérni, ám az arra érzékenyeknél bizonyos készítmények esetén mellékhatások léphetnek fel. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája arra hívja fel a figyelmet, hogy mikor érdemes gyógyszerváltáson gondolkodni.

Ne rettentsék vissza a mellékhatások

A magas vérnyomás évről évre egyre több áldozatot szed, mivel érkárosító hatása révén jelentősen megnöveli a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. Bár a megfelelő életmódnak (mozgás sószegény diéta) nagy szerepe van az állapot normalizálásában, ennek ellenére a hipertóniával küzdő betegek nagy része gyógyszeres terápiára is szorul. Ez általában a következőkkel történik:

Béta-blokkolók: a magas vérnyomás csökkentése mellett bizonyos szívritmus  zavarok , valamint szívelégtelenség kezelésében , a szívinfarktus megelőzésében is használatosak, csökkentik a szimpatikus idegi aktivitást.

ACE-gátlók: az angiotenzin II nevű érszűkítő anyag mennyiségét csökkentik. Érelmeszesedés ellen szokták legtöbbször ajánlani. A gyógyszercsalád egyes tagjairól vizsgálatok bizonyították, hogy lassítják, csökkenti az érelmeszesedés okozta érfal károsodást, előnyösek diabetes, vérzsírok emelkedése, szívelégtelenség és hipertónia együttes fennállása esetén. (Hasonló hatással bírnak az Angiotenzin II receptor blokkolók.)

Diuretikumok, vízhajtók: elsősorban a Thiazid származékok, és a család legújabb tagja az indapamid kis adagban  az érpályában levő plusz folyadék csökkentésével és az érfal ellazításával fejtenek ki vérnyomás csökkentő hatást.

Kalciumcsatorna-gátlók: elsősorban értágító hatásuk miatt alkalmazhatók. A csoport egyes tagjai  szívritmus zavarok kezelésére is használatosak, ugyancsak igazolták védő hatásukat az érelmeszesedés befolyásolásában.

A vegetatív idegrendszerre ható szerek: (az alfa-1 receptor blokkolók, ld. fentebb béta receptor blokkolók, vérnyomás szabályozás központjára ható szerek) a szimpatikus idegi aktivitás csökkentésén keresztül fejtik ki vérnyomás-csökkentő hatásukat.

Gyakori mellékhatások

  • szédülés
  • fáradékonyság
  • fejfájás
  • szívdobogásérzés

Mikor kell változtatni a gyógyszeren/adagon?

A lehetséges mellékhatások az egyes gyógyszer csoportoknál különböznek, betegenként is változnak, a gyógyszer adagjának mennyiségétől, a szedett egyéb gyógyszerektől is függenek. Mindig a kezelőorvosnak kell eldönteni, hogy egy-egy újabb panasz gyógyszer mellékhatásnak tekinthető-e, vagy egyéb oka van. ha gyógyszer mellékhatás lép fel, annak megoldására is sok lehetőség van.

Természetesen normális, ha valaki a kezdetekben tapasztal enyhébb mellékhatásokat. Szerencsére az esetek többségében ez csak átmeneti kellemetlenség, ám ha tartósabban, esetleg súlyosabban fennállnak a panaszok, akkor a gyógyszer dózisának csökkentésére, illetve egy másik készítményre való áttérésre lehet szükség- mondja Dr. Kapocsi Judit.

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája szerint teljes mértékben egyénfüggő, ki hogy reagál bizonyos készítményekre, hiszen befolyással van erre többek között, az illető kora, neme, egyéb betegségei. Így tehát könnyen lehet, hogy ugyanarra a szerre az egyik ember jobban reagál, mint a másik. Szerencsére az esetlegesen jelentkező mellékhatásokba nem kell belenyugodni, és ha a beteg és az orvos is úgy látja jónak, akkor lehetőség van más készítmény, vagy akár más kombinációk után nézni. Viszont az fontos, hogy ha kellemetlen tüneteket tapasztal, akkor önhatalmúlag ne csökkentse adagját, kivéve a kezelőorvosa beleegyezésével!

0 Tovább

Nem mindig segítenek a vitaminok a magasvérnyomáson

A magasvérnyomás betegség évről évre egyre több áldozatot követel, hiszen sok esetben megfelelő kezelés nélkül marad. Bár van, hogy az illető vitaminokkal öngyógyításba kezd, azonban ez a legtöbbször eredmény nélkül marad. Hogy mikor elég önmagában az életmódváltás és hogy segít-e a vitaminokkal való terápia, arról dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistáját kérdeztük.

Mikortól beszélünk magasvérnyomásról?

Először is fontos tudni, hogy vérnyomás sohasem állandó, a nap folyamán is kisebb-nagyobb eltéréseket mutat. Hiszen megemelkedik stresszhelyzetben, sportolás közben, sőt, kisebb mértékben a hideg idő hatására is. Ez egy természetes folyamat, probléma akkor van, ha nyugalmi helyzetben tartósabban 140/90 Hgmm fölé ugrik a vérnyomás.

Ilyenkor a szakember általában életmódváltást (pl. DASH diéta, sószegény étkezés, kardió mozgás) és gyógyszeres kezelést javasol, hogy elkerülhetőek legyenek az olyan szövődmények, mint a stroke vagy a szívinfarktus.

Vitaminok és ásványi anyagok a vérnyomás csökkentésére

Mint az összes betegségre magasvérnyomásra is léteznek olyan vitaminok és ásványi anyagok, melyek hozzásegíthetik az illetőt az érték csökkentéséhez. Ilyen például a C-vitamin, ami antioxidánsként védi az ereket, továbbá megnöveli a prostacycline nevű anyag termelődését, ami csökkenti az érfalban lévő nyomást. Ezen kívül a magnézium is gyakran ajánlják, mivel az izmok egészségéért is felelős magnézium tanulmányok szerint jó hatással van az erekre is, hiszen annak rugalmasságáról gondoskodik.

Bár a vitaminok szedése remek kiegészítő terápia lehet a magasvérnyomás kezelésében, azonban ezidáig még nem született olyan eredmény, mely szerint a vitaminpótlás önmagában kiválthatná a gyógyszeres kezelést az arra szükséges esetekben.

A vitaminoknak, a vitamindús táplálkozásnak óriási szerepe van, ám annak ellenére, hogy felmerültek olyan gondolatok, hogy segíthetnek a vérnyomás csökkentésében, nincs arra bizonyíték, hogy valóban használnának, így senki ne kísérletezgessen velük otthon- tanácsolja Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Természetesen enyhe esetekben életmódváltással (megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással) jelentős pozitív eredményeket lehet elérni, és akár a gyógyszeres terápia is elhagyható. Viszont ehhez szakorvosi konzultáció szükséges, aki nyomon követheti a vérnyomás alakulását, és aki életmódtanácsokkal szolgálhat.

 

0 Tovább

Normalizálja vérnyomását, hogy megóvhassa saját és babája egészségét

A magasvérnyomás bár olyan súlyos szövődményekkel is járhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus, ennek ellenére sokan csak legyintenek rá, így előfordulhat, hogy kezelés nélkül marad az illető. A terhesség során mért magas értékeket azonban feltétlenül komolyan kell venni, hiszen a terhességi magas vérnyomás következményei a kismama és a baba életét is veszélyeztethetik. Dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájától megtudhatjuk, miért is veszélyes annyira ez a betegség, illetve hogy milyen tünetek esetén gyanakodjon rá.

Terhességi magasvérnyomás fajtái

Hipertónia a terhességek 5-7 %-ában fordul elő. A terhességi vérnyomásnak két formáját különíthetjük el: ha kismama ismerten magas vérnyomástól szenved, és így esik teherbe (idült terhességi hipertónia 1-3%), illetve a másik eset, amikor korábban nem hipertóniás nőben  maga a terhesség váltja ki a hipertóniát.

 

A terhesség során folyamatosan szükséges kismama vérnyomásának ellenőrzése, mivel a 140/90 vagy e feletti értékekkel járó magasvérnyomás értékek mind a baba, mind az anyuka egészségét veszélyeztetik. Különös figyelmet  kívánnak azok az esetek, amikor a vizeletben növekvő mennyiségben található fehérje (több mint 300mg/nap a fehérjevesztés) . Ebben az esetben felmerül a  terhességi toxaemia, preeclampsia-eclampsia gyanúja.  Ez az összes szülések 3-6 %-ában fordul elő. Jellemzően a 20. terhességi hét után jelentkezik a magas vérnyomás, amelyet egyéb eltérések is kísérhetnek (pl. vesefunkció romlása, lábdagadás, vizelet fehérje növekedés, májfunkció romlás, vérlemezke szám csökkenése). A legsúlyosabb megjelenési forma a görcsroham, kóma, amely halállal végződhet.  A WHO közleménye szerint az anyai halálozások 18 százalékáért a terhességi toxaemia a felelős, Magyarországon az anyai halálozás 1/3 ennek a következménye.

Éppen ezért különösen fontos a szoros kontroll, mivel nem jósolható meg előre a tünetek súlyosbodásának üteme. - mondja Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

 

Tünetek:

  • vérnyomás emelkedése
  • ödéma
  • fejfájás
  • szédülés
  • látászavar

 

Legfontosabb a megelőzés


Hogy pontosan mi is okozza a preeclampsiát, egyelőre nem ismert, ám a szakemberek egyetértenek abban, hogy a késői terhesség, a krónikus magas vérnyomás, az elhízás, a cigaretta, az ikerterhesség és a cukorbetegség mind hozzájárul a probléma kialakulásához. 
Fontos a megelőzés, a helyes életmód, táplálkozás kialakítása és a megfelelő kezelés.
Mivel a preeclampsia nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akik már a terhesség előtt magas vérnyomásban szenvedtek, fontos a rendszeres vérnyomásmérés és kontroll, valamint a gyógyszeres kezelés átállítása  már a babaproject előtt. Fontos azonban tudni, hogy nem minden vérnyomáscsökkentő adható terhes nőnek.  

Amennyiben a várandósság alatt lép fel a magasvérnyomás orvosi kontroll mellett gyógyszeres kezelés beállítása javasolt!
Dr. Kapocsi Judit szerint a preeclampsia diagnózisa esetén a kezelés egyéni elbírálást igényel, általában attól függően, hogy milyen eltérések jelentkeznek, milyen gyorsan súlyosbodnak az eltérések, a terhesség hányadik hetében van a beteg. Sajnos eclampsia, görcsroham kialakulása esetén a megoldás a szülés megindítása lehet, így érthető, hogy a hangsúly főleg a megelőzésen van.

 

0 Tovább

Túlságosan álmos napközben? Lehet, hogy magas a vérnyomása

Bár az álmosság és a fáradtság nem a magasvérnyomás betegség tipikus tünete, ám a háttérben megbújó alvási apnoe-nak már annál inkább. Dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájától megtudhatja, hogy miként függ össze az alvás közbeni légzéskimaradás a hipertóniával, és hogy miként lehet segíteni a problémán.

Alvási apnoe az állandó fáradtság hátterében

Mindenkivel megesik olykor, hogy 7-8 óra alvás után is fáradtan ébred, és ez az egész napját végigkíséri. Ennek hátterében legtöbbször pszichés okok állnak, ám ha tartósan fennmarad ez az állapot, akkor könnyen lehet, hogy problémát az úgynevezett alvási apnoe okozza. Ez egyfajta alvászavar, mely során a betegnél légzéskimaradások lépnek fel, mivel a garatizmok ellazulnak, valamint a nyelv hátracsúszik. Maga az illető sokszor nem is riad fel légzésének akadozottságára, hanem a mellette fekvő lesz figyelmes a probléma következtében fellépő horkolásra, hirtelen horkantásra. Ez az éjszaka folyamán többször is megismétlődhet, így a beteg alvása nem lesz kielégítő, ami nappal jelentkező erős fáradtságot eredményez. - magyarázza dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Az alvási apnoe jellemző tünetei

  • horkolás
  • reggeli száraz száj
  • éjszaka jelentkező légszomj
  • nappali fáradtság
  • koncentrációzavar

Magas vérnyomáshoz is vezethet

A nem kielégítő alvás az egész szervezet működésére hatással van, így számtalan problémához vezethet az alvási apnoe. Ezek közül az egyik leggyakoribb a magasvérnyomás, mivel normál esetben alvás közben a vérnyomás 10-20 százalékot is csökkenthet, viszont ha légzéskimaradás lép fel, akkor a szimpatikus rendszer aktivitása fokozódik, és nagyobb mennyiségű adrenalin kerül a véráramba, ami megemeli a vérnyomást. Sőt, tanulmányok szerint ez a „túlfeszültség” az ébrenléti állapotban is megmarad, így a vérnyomás nem képes normalizálódni.

A tartós fáradtág figyelmeztető jel lehet

Bár a fáradtságot sokan nem kapcsolják össze betegséggel, ám ha tartósan megkeseríti a napokat, akkor érdemes utánajárni a probléma gyökerének! Amit leghamarabb megtehet az az, hogy megméri otthon a vérnyomását, és amennyiben az magas értéket mutat, akkor meglehet, hogy alvási apnoe játszik szerepet abban, hogy képtelen magát kipihenni. A diagnózis ma már jól felszerelt alvás-laborokban könnyen felállítható. Amennyiben beigazolódik a betegség, úgy mind az alvászavart, mind a hipertóniát kezelni szükséges (gyógyszerrel és életmódváltással), hiszen megfelelő terápia nélkül lényegesen megnő a szívinfarktus, illetve a stroke kockázata.

0 Tovább

Memóriagondjai vannak? Lehet, hogy magas a vérnyomása!

Olykor mindenkivel megesik, hogy nem jut eszébe egy név, egy telefonszám, illetve az, hogy hová is tette a kocsi kulcsot. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája szerint, ha ez túl gyakran megismétlődik, akkor könnyen lehet, hogy memóriagondjai hátterében magasvérnyomás áll.

Demenciához is vezethet a magasvérnyomás

45 év felett a kezeletlen magasvérnyomás memóriaproblémákhoz vezethet-állítja egy friss tanulmány. A kutatás szerint ez leginkább a diasztolés érték kiugrásának tudható be, hiszen ennek minden 10 pontos növekedése 7 százalékkal megnöveli a kognitív problémák kialakulását.  Természetesen az eredményeket több tényező is befolyásolja, mint például az illető életkora, iskolázottsága, koleszterinszintje, dohányzik-e, illetve egyéb betegségei (pl. cukorbetegség).

Dr. Kapocsi Judit azonban hozzáteszi, nem csak a diasztolés, hanem az agyi kiserek károsítása révén a szisztolés vérnyomás emelkedés is memóriazavarokhoz vezethet. Így tehát, hogy elkerülhető legyen később a demencia – melynek a memóriazavarok az előfutára lehet- elengedhetetlen a vérnyomás normalizálása.

Így teszi tönkre az ereit a magasvérnyomás

„A tartós vérnyomás emelkedés az ér belső felszínén első lépésben egészen apró sérüléseket eredményez. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az ér-összehúzódást eredményező anyagok termelődése, melynek hatására az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, ami kis vérrögök képződéséhez, illetve az érfal meszesedéséhez vezethet.”- magyarázza dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Természetesen ez a test bármely részén bekövetkezhet, viszont amennyiben az agy erei sérülnek, úgy az nem jut elegendő energiához és oxigénhez. Ennek hatására az ott lévő sejtek károsodnak, rosszabb esetben elhalnak, és ez úgynevezett vaszkulásris demenciához vezethet, mely megmutatkozhat memóriazavarban, koncentrációs-koordinációs- illetve kommunikációs nehézségekben.

Előzze meg állapota gyors romlását

Dr. Kapocsi Judit szerint előfordulhat, hogy az agyban  visszavonhatatlan nyomokat hagyó sérülés következik be, de az esetek egy részében a kitartó gyógytorna, beszéd-gyakorlás  stb. jelentős javuláshoz vezethet, mint ahogy a vérnyomás, vérzsírok, vércukor hatékony kontrollja a rosszabbodást megállítja, gátolja.

Éppen ezért, ha el szeretné kerülni a nagyobb fokú szellemi leépülést, úgy a megfelelő életmód mellett gyógyszeres kezelés is szükséges, melynek adagolásáról a kezelőorvos dönt. Fontos megemlíteni, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszer szükséges dózisa időről időre változhat, így a rendszeres kontroll az alul-és a túlkezelés elkerülése érdekében elengedhetetlen!

0 Tovább

trombozis

blogavatar

Trombózisközpont blogja. Minden, ami a véralvadással összefügg: mélyvénás trombózis, érszűkület, visszér, szívinfarktus, stroke, vetélés, vérzékenység, magasvéenymás (hipertonia) www.Tromboziskozpont.hu

Utolsó kommentek