Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tévhitek a visszértágulatokról

A visszértágulatok számtalan ember életét keserítik meg, hiszen nem csupán esztétikailag nyújtanak zavaró látványt, de fájdalmasak is lehetnek, ráadásul komoly szövődményeket is okozhatnak. Bár a legtöbben jól ismerik a problémát, ennek ellenére több tévhit is kering vele és a kezelésével kapcsolatban. A leggyakoribbakat dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa oszlatja el.

Csak esztétikai probléma

Sokan úgy gondolják, hogy a visszerek csupán esztétikai problémát jelentenek, pedig komoly egészségügyi szövődményekkel is járhat az állapot. A vénás pangás miatt ugyanis amellett, hogy az illető nehézláb érzésre és kisebb-nagyobb fájdalmakra panaszkodhat, kezeletlen esetben akár lábszárfekélyt, illetve mélyvénás trombózist is okozhat, mely nem ritkán életveszélyes tüdőembóliával társulhat.

Elmúlik a krémektől

Számtalan készítmény van már a piacon, melyekkel a visszerek ellen fel lehet venni a harcot. Bár többségüknek valóban van némi érerősítő hatása, ráadásul még a fájdalmat is csillapíthatják, ám az igazság az, hogy a már a kidudorodó, kanyargós visszértágulatokon sajnos nem segít. Az alap problémát ugyanis nem szüntetik meg, így ha meg akar tőlük szabadulni, úgy komolyabb beavatkozásra van szükség- mondja dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.

Csak az idősebbeket érinti

Való igaz, egy bizonyos kor után gyakoribbak a visszértágulatok, ám nem ritka, amikor fiatalon – akár a 20-as évek elején- jelentkezik. Ekkor nagy eséllyel genetikai hajlama van az illetőnek, de a kedvezőtlen munkakörülmény, az ülő/álló munka, az elhízás, a fokozott fizikai terheléssel járó sport/munka mind hozzájárul a visszerek kialakulásához.

Terhesség után mindig elmúlik

Sokaknál a várandósság során alakulnak ki a visszértágulatok, melynek hátterében a hormonális változásokon kívül a magzat által előidézett, a medence vénáira gyakorolt, fokozott nyomás áll. A probléma legtöbbször a szülést követően rövid időn belül megszűnik, ám előfordulhat, hogy a panasz állandósul. Ilyenkor érdemes szakorvoshoz fordulni, akár műtétet is szóba jön a szövődmények elkerülése céljából.

Ha genetikai hajlamom van rá, biztos ki is alakul

Az igaz, hogy a visszeresség kialakulása gyógyszeresen vagy étrenddel nehezen befolyásolható. Az étrend szempontjából a szorulások kerülése lehet fontos, mely következtében fokozzuk a hasüregi nyomást. Az egyetlen hatásos módszer, ha már a kedvezőtlen munkakörülményeket nem tudjuk elkerülni a veszélyeztetett populáció között a rendszeres frissítő testmozgás, az a kompressziós harisnya viselése.

Bár az való igaz, hogy genetikai hajlam esetén nagyobb eséllyel jelentkezik a probléma, ám ez még nem egyenlő azzal, hogy biztosan ki is alakul. Hiszen ha az illető odafigyel táplálkozására, a bőséges folyadékfogyasztásra, valamint a rendszeres testmozgásra, úgy lényegesen csökkenti annak az esélyét, hogy megjelenjenek a zavaró visszértágulatok.

A műtét fájdalmas, ráadásul feltűnő hegek maradnak utána

A visszérműtétek az elmúlt években rengeteget fejlődtek, így ma már nem muszáj, hogy a beavatkozás fájdalmas legyen. Radiófrekvenciás eljárással ugyanis nincs se vágás, se altatás, se gerincérzéstelenítés, hiszen csak helyi érzéstelenítésre van szükség. A beavatkozás fájdalommentes, kíméletes, gyors, ráadásul nincs utána több hétig tartó felépülési idő.

0 Tovább

Óvja a látásást és kezeltesse magasvérnyomását

A magasvérnyomás szövődményei kapcsán leginkább a szívinfarktus és a stroke jut az emberek eszébe, ám tanulmányok szerint a hipertónia és a glaukóma - azaz a zöldhályog- közt is van összefüggés.  A problémáról dr. Kapocsi Judit tanárnőt, aTrombózisközpont magasvérnyomás specialistáját kérdeztük.

 

Mi az a glaukóma?

A glaukóma a köztudatban zöldhályogként él, ám ez az elnevezés igencsak megtévesztő, hiszen ekkor semmilyen hályog nem keletkezik a szemen (ellentétben a szürkehályoggal). A betegség tulajdonképp a szemben lévő nyomás emelkedését jelenti.  Ez akkor alakul ki, amikor a szemben termelődő folyadék –csarnokvíz- nem tud megfelelően elvezetődni, így a termelődés-elfolyás közti egyensúly felbomlik. Nagy veszélye, hogy a nagy nyomás miatt károsodhat az idegeket tápláló erekben a vér keringése, és ez akár teljes vakságot is okozhat! A glaukómának több formája ismert, ezek közül is létezik veleszületett, illetve szerzett formája is- ez utóbbi kockázatát különböző betegségek is megnövelik, úgy, mint a cukorbetegség, szemsérülések és a magasvérnyomás.

Magasvérnyomás és a glaukóma kapcsolata

magasvérnyomás és a glaukóma közti kapcsolatról a közelmúltban több tanulmány is napvilágot látott. A Birminghami Egyetem kutatása szerint mivel a hipertónia fokozott nátrium-visszatartással jár, az fokozhatja a szemnyomást. Hogy megbizonyosodjanak arról, valóban van-e összefüggés a két betegség között, glaukómás és nem glaukómás betegeket vizsgáltak, majd megfigyelték, hogy az előbbi csoportnál 30%-kal nagyobb eséllyel fordult elő vérnyomás probléma, mint azoknál, akiknek nem volt zöldhályoguk. A kutatók ezen kívül azt is megfigyelték, hogy azoknál, akik béta-blokklót szedtek a hipertóniájukra, kevésbé fordult elő a szembetegség.

„Az igaz, hogy a glaukóma többször van jelen ahipertóniás betegeknél, mint az egészséges emberek körében, azonban ennek az együttes előfordulásnak a pontos háttere nem tisztázott. A vizsgálatokból ráadásul nem derül ki, vajon a primer (elsődleges)  valamint a szekunder (másodlagos) hipertóniában szenvedő  betegek adatait szétválasztották-e? Valószínűleg nem. (Ugyanez érvényes a cukorbeteg hipertóniások adatainak külön vizsgálatára is). Az viszont tény, hogy a másodlagos, főleg endokrin magasvérnyomásban szenvedő betegeknél, valamint a cukorbeteg  és egyben hipertóniás pacienseknél a glaukóma előfordulás gyakoribb, mint akiknél ezek a betegségek nem állnak fenn. Éppen ezért azt szoktuk javasolni, hogy akiknél glaukómát állapítottak meg, ellenőriztessék a vérnyomásukat - és a vércukor szintjüket-, illetve a hipertóniás és/vagy cukorbetegek  ellenőriztessék a szemnyomásukat a glaukóma kizárása végett”- tanácsolja Dr. Kapocsi Judit tanárnő, aTrombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Előzze meg a bajt és kezeltesse vérnyomását

Látható tehát, hogy a magasvérnyomás a glaukóma sok esetben összefügg, így ha el akarja kerülni a komolyabb problémákat, érdemes kezeltetnie vérnyomását, amennyiben az tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm-t. Erre ma már számtalan készítmény áll rendelkezésre, ám hogy kinek melyik vezet eredményre, arról a szakorvos dönt alapos állapotfelmérés után. A gyógyszeres kezelés mellett életmódváltással (rendszeres testmozgás, só-és koleszterinszegény táplálkozás) is sokat lehet tenni a vérnyomás csökkentése érdekében, melynek hatására akár alacsonyabb dózisú gyógyszerezés is indokolt lehet- természetesen orvosi javallatra!

0 Tovább

Küzdjön a magasvérnyomás ellen DASH diétával

A magasvérnyomás az egész világon népbetegségnek számít, ami kezeletlen esetben különböző szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Éppen ezért a rendszeres, könnyed testmozgás mellett érdemes a tudatos táplálkozásra is figyelmet fordítani, ha valakinek a kelleténél magasabbak az értékei. A vérnyomáscsökkentő DASH diétáról Varga Dórát, a Trombózisközpont dietetikusát kérdeztük.

 

Miből áll a DASH diéta?

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta nem egy fogyókúrás étrend, hanem elsősorban a magasvérnyomással küzdők számára kidolgozott táplálkozási irányelveket foglal magába. Szerencsére itt nem egy szélsőséges, sok megszorítást tartalmazó diétáról van szó, hanem sokkal inkább egy változatos, kiegyensúlyozott, egész életen át tartható étrendről. Külön pozitívum, hogy amellett, hogy alkalmazásával csökkenthetjük a vérnyomásunkat, segít a csontritkulás, a szív-és érrendszeri problémák, valamint a cukorbetegség megelőzésében is.

Az étrend fő irányvonala a só fogyasztás csökkentése, illetve a kálium, kalcium, magnézium bevitel fokozása.  Ennek megvalósítása érdekében az étrend gerincét a sok zöldség, gyümölcs, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, zsírszegény húsok, teljes kiőrlésű gabonák alkotják. Így az étrend rostban gazdag, telített zsírokban szegény, így minden egészséges ember számára is ajánlható táplálkozási tanácsokat tartalmaz.

Só bevitel csökkentése

Mivel a hipertónia egyik legfontosabb rizikó tényezője a magas sóbevitel, így a diéta során kiemelt figyelmet kap az elfogyasztott ételek sótartalma, illetve a kézi sózás használata. 2 féle só beviteli ajánlást is megfogalmaztak a szakemberek:

  • a standard formája napi 2,300 mg nátriumot engedélyez egy nap, ami kb. 5 gramm, vagyis 1 teáskanálnyi konyhasónak felel meg,
  • míg az annál szigorúbb változat 1,500 mg-ban maximalizálja a napi nátrium bevitelt, ami alig 4 gramm konyhasót jelent.

Ez utóbbit leginkább az 50 év felettieknek, súlyosabb hipertóniával rendelkezőknek, illetve vesebetegséggel küzdőknek javasolt. Bár a hazai sófogyasztás többszöröse a megengedettnek, így a napi 2300 mg nátrium bevitel is komoly kihívást jelent- mondjaVarga Dóra, a Trombózisközpont dietetikusa.

Ezeket egye a DASH diéta keretein belül

Könnyen értelmezhető diéta, hiszen nem kalóriákat és grammokat kell számolgatni, hanem tápanyag csoportonként tesz javaslatokat a napi bevitelre.

Teljes kiőrlésű gabonák: Érdemes rostban gazdagabb kenyeret, zabpelyhet, barna rizst fogyasztani, hiszen rendszeressé teszik az emésztést, teltségérzetet okoznak, lassítják a szénhidrátok felszívódását, ráadásul még a koleszterincsökkentéshez is hozzá járulnak. A pékáruk fogyasztását magas só tartalmuk miatt érdemes korlátozni!

Zöldségek, gyümölcsök: Kiemelt figyelmet érdemel a napi többszöri zöldség-és gyümölcsfogyasztás. Rostban gazdagok, alacsony nátriumtartalmúak, miközben értékes kálium-és magnéziumforrásnak minősülnek. Friss és fagyasztott formában is bátran fogyaszthatóak, ideális kisétkezésre vagy akár köretként is. Konzerveknél érdemes figyelni, hogy hozzáadott sót vagy cukrot ne tartalmazzanak!

Tejtermékek: A tej, a joghurt, a sajtok, mind-mind remek fehérjeforrások, ráadásul jól hasznosuló kalciumban is bővelkednek. Azonban figyeljen arra, hogy alacsony zsírtartalmút válasszon!

Sovány húsok, halak: Állati eredetű fehérjékre, köztük húsokra, halakra is szüksége van a szervezetünknek, hiszen teljes értékű fehérjeforrások és magas B-vitamin és cink tartalommal rendelkeznek. Lényeges, hogy zsírszegény húsrészeket válasszunk, és kevés olaj vagy zsír hozzáadásával készítsük el őket!

Olajos magvak, hüvelyesek: Egy kis maréknyi olajos mag naponta és heti rendszerességgel fogyasztott hüvelyes szintén szerves része a DASH diétának. Az olajos magok értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyek védő hatásúak a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, ráadásul ásványi anyagokban is bővelkednek. A hüvelyesek magas fehérje tartalmuk miatt jelentősek elsősorban.

Zsírok, olajok: A szervezetnek zsírokra, olajokra is szüksége van (pl. vitaminok felszívódásához) ám nem mindegy, hogy milyen formában visszük be őket. A DASH diéta alapján a napi kalóriának max. 27% -a legyen zsír, azon belül is főleg növényi olajok legyenek, továbbá az állati eredetű zsiradékokat és transzzsírokat kerüljük!

0 Tovább

Bizonyos daganatok esetén megnő a trombózisveszély

A rosszindulatú daganatok már önmagukban nagy veszélyeket hordoznak, ám bizonyos fajtái a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát is lényegesen megnövelik. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a vérrögösödés megelőzésére hívja fel a figyelmet.

Ezért nő meg a trombózisrizikó daganat esetén

A daganatos betegségek során sok esetben jelentősen megnövekszik a szöveti faktor mennyisége, ami az úgynevezett véralvadási kaszkádot fokozott aktiválódásra készteti. Ráadásul több tanulmány szerint a tumorsejtek közvetlenül is aktiválhatják a thrombint és a X faktort, ami a véralvadási folyamat kulcsszereplője, hiszen az oldható fibrinogént oldhatatlan fibrinné alakítja, ami megszilárdulva vérrögöt képez.

Viszont ez csupán az egyik része annak, hogy a rákos paciensek 10-30 százalékánál diagnosztizálnakmélyvénás trombózist, ami rossz esetben halálos tüdőembóliát is okozhat. Számos esetben ugyanis a trombózis jelentkezése az első jel, tehát azoknál a betegeknél, akiknél koruk, rizikójuk stb. miatt a daganatos betegség valószínűsége fennállhat, érdemes részletes kivizsgálásnak alávetni magukat (UH, CT, MRI, markerek, stb), hogy e módszerekkel már a legkisebb daganatra is fény derüljön. Ezek idejekorán operálva és kezelve akár teljes gyógyulást is eredményezhetnek.

Ugyanakkor a daganat elpusztítására szolgáló kezelés, a kemoterápiás gyógyszerek közül számosak trombogének, azaz megnövelik a vérrögösödés esélyét, hiszen jelentősen károsítják az erek belső, endothel falát. Ráadásul a tartós fekvés és a vénákra nehezedő esetleges nyomás is előidézheti a mélyvénás trombózist- mondja Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Rizikófelmérés a biztonságért

Az sajnos egyelőre nem kivitelezhető, hogy az összes daganatos megbetegedés esetén megelőző kezelésben vegyen részt a beteg, csak akkor, ha megnövekedett rizikóval kell számolni. Ide tartozik többek között a paciens életkora, laboreredményei, veleszületett/szerzett trombofíliája, testtömegindexe, a daganat típusa/stádiuma, egyéb betegségek, stb. Amennyiben a szakorvos úgy gondolja, célszerű profilaxis – megelőző- kezelésben részesíteni a beteget, úgy általában alacsony molekulatömegű heparint (LMWH) javasol. Arra a kérdésre, hogy ezt meddig érdemes alkalmaznia a betegnek, előre nincs egyértelmű válasz, hiszen ez attól függ, meddig áll fenn fokozott kockázat-és ez alapján akár élethosszig tartó megelőző terápia is szükséges lehet, természetesen folyamatos orvosi kontroll mellett.

Nagy kockázatú daganatok VTE szempontjából

  • agydaganat
  • hasnyálmirigy daganat
  • petefészek daganat
  • leukémia
  • limfóma
  • gyomor/vastagbél/végbél daganat
0 Tovább

Csökkentse koleszterinszintjét diétával

A szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik fő rizikófaktora a magas koleszterinszint, mely szerencsére szinte a legjobban befolyásolható kockázati tényező.Varga Dóra, a Trombózisközpont dietetikusa a koleszterincsökkentő étrendet ismerteti.

 

Koleszterin-barát vagy ellenség?

A koleszterin egy igen fontos vegyület, mivel sejtjeink építőköve, illetve szerepet játszik egyes hormonok és idegsejtek képződésében is. Vérben lévő mennyiségét egyrészt meghatározza, hogy a szervezetünk mennyit állít elő belőle, de a táplálkozás is jelentős hatást gyakorol rá. Gyakran halljuk a „rossz” és „jó” koleszterin kifejezést, és mivel eltérő a szerepük, táplálkozástudományi szempontból fontos az elkülönítésük. Ugyanis a „rossz” LDL koleszterin az érfalba lerakódva érelmeszesedés idézhet elő, míg a „jó” HDL koleszterin éppen ellenkezőleg, egy védő faktort jelent a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

Telített zsírok, bevitt koleszterin kerülése

Ha koleszterinszint csökkentése a célunk, akkor kerüljük a magas koleszterintartalmú ételeket, például a belsőségeket, tojássárgáját! Ennél még fontosabb, hogy a telített zsírokban gazdag alapanyagokat is korlátozzuk az étrendünkben, hiszen fogyasztásuk nagymértékben hozzájárul az emelkedett vérzsír értékekhez. Telített zsírok elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben találhatóak meg, de ne feledjük, hogy például a divatos kókuszsír is főként telített zsírokból áll!

Így mérsékelje a telített zsírsavak fogyasztását:koleszterincsökkentő diéta

·         válasszon csökkentett zsírtartalmú                               tejtermékeket

·         húsok közül a sovány, zsírszegény fajtákat                   válassza

·         baromfi húsoknál távolítsa el látható zsiradékot

·         sertészsír helyett növényi olajokat használjon

 

Rostbevitel növelése

A rostdús táplálkozásnak számos pozitív hatása van, többek között növeli teltségérzetet, rendszeressé teszi az emésztést, előnyös cukorbetegeknek és emellett az LDL koleszterin csökkenéséhez is hozzájárul. Jó hír a müzlik kedvelőinek, hogy a zabban és árpában található béta-glükán rostból napi 3 gramm rendszeres fogyasztása 5-10%-kal csökkenti az LDL koleszterin mennyiségét- mondja Varga Dóra, aTrombózisközpont dietetikusa.

Növényi szterinek

A koleszterinhez hasonló szerkezetű anyagok a növényi szterinek, melyek kis mennyiségben minden növényfélében jelen vannak. Kontrollált vizsgálatok alapján elmondható, hogy napi rendszeres 2-3 g növényi szterin bevitele szintén csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, viszont ehhez azonban még a rendszeres gyümölcs és zöldség fogyasztás is kevés. Éppen ezért érdemes szterinnel dúsított margarint vásárolni a magas vérzsír értékekkel rendelkezőknek.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy érdemes sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani. Emellett kerüljük a zsíros húsokat, tejtermékeket- ellenben kifejezetten ajánlott a hidegen sajtolt növényi olajok fogyasztása és a rendszeres sport beiktatása!

0 Tovább

trombozis

blogavatar

Trombózisközpont blogja. Minden, ami a véralvadással összefügg: mélyvénás trombózis, érszűkület, visszér, szívinfarktus, stroke, vetélés, vérzékenység, magasvéenymás (hipertonia) www.Tromboziskozpont.hu

Utolsó kommentek