Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ismétlődő trombózist okozhat az antifoszfolipid szindróma

Az antifoszfolipid szindróma egy kevésbé ismert betegség, mely nőket kétszer olyan gyakran érinti, mint a férfiakat. A fokozott trombózishajlammal járó autoimmun betegség számtalan gondot okoz, így a megfelelő kezelése elengedhetetlen, hiszen vetéléshez, szív- és agyinfarktushoz, illetve mélyvénás trombózishoz is vezethet.  Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosától megtudhatjuk, mi is jellemzi pontosan az állapotot, és hogy miként lehet megelőzni az ebből adódó problémákat.

Fokozott vérrögképződéssel járó betegség

A véralvadás, vérrögképződés nagy szerepet játszik az ember életében, hiszen nélküle nem megy végbe a sebgyógyulás. A folyamatban nagy jelentőséggel bírnak az úgynevezett foszfolipidek, melyek az alvadási faktorok a térben egymáshoz való közelkerülését segítik elő. Antifoszfolipid szindróma (APS) esetén a szervezet antifoszfolipid nevű ellenanyagokat termel, melyek kapcsolatba lépnek a negatív töltésű foszfolipidekkel, és az érbelhártyához és a vérlemezkékhez kapcsolódva fokozzák a vérrögök kialakulását-tehát növelik a trombózishajlamot mind a vénás, mind az artériás oldalon.

Éppen ezért a szindrómában szenvedő betegeknél a legnagyobb veszélyt a mélyvénás trombózis, a szívinfarktus, valamint az agyi érelzáródás jelenti. Kutatások szerint legtöbbször mélyvénás trombózist okoz, így többszöri trombózis után érdemes APS-t gyanítani a háttérben! Fontos továbbá megemlíteni a betegség terhességre gyakorolt hatását is, hiszen a sűrű érrendszerrel ellátott méhlepényben ugyanúgy kialakulhatnak vérrögök, ami oxigénhiányt okozva a magzat elhalásához vezethet - elsősorban a koraterhesség idején-, így a sorozatos vetélések gyakori mögöttes oka. - mondja Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Ekkor érdemes antifoszfolipid szindrómára gyanakodni

  • vetélés, koraszülés
  • mélyvénás trombózis (gyakran a felsővégtagon)
  • színinfarktus
  • agyi érelzáródás
  • migrén (ritkán)

Vérvétellel megállapítható

A betegség vérvétellel gyorsan megállapítható. A szindróma fennállhat önmagában (elsődleges) és kapcsolódhat más betegségekhez is (szekunder), és amennyiben bebizonyosodik az állapot megléte, fontos a mielőbbi kezelés a vérrögök kialakulásának megelőzése céljából. Ez véralvadásgátló terápiával történik, kizárólag orvosi javallatra! Fontos továbbá megemlíteni, hogy azok a nők, akik a betegségben szenvednek és gyermekvállalás előtt állnak, mindenképp konzultáljanak orvosukkal, hiszen az addigi kezelés megváltoztatását teheti indokolttá.

0 Tovább

Nem mindenkit véd az aszpirin az infarktustól

Az aszpirin szedése bevett kezelési forma szívinfarktus és a stroke megelőzése céljából, viszont előfordulhat, hogy egyes betegeknél hatástalannak bizonyul. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája az aszpirin rezisztencia vizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

Mire jó az aszpirin?

Az aszpirinkezelés a 20. század közepétől bevált prevenciós mód az artériás trombózisnál, így az infarktus és stroke megelőzésének kedvelt eszköze. Ennek oka, hogy a készítményben található acetilsav gátolja egy olyan enzim (COX1) működését, ami az un. arachidonsav anyagcserében a vérlemezkék összecsapódásáért un. tromboxan A2 termelésért felelős. . Mivel ennek nagy szerepe van az artériás vérrögök kialakulásában, így ha a az aszpirin gátolja a folyamatot, akkor a vérlemezke-dugó nem alakul ki. Így tehát nincs, ami elzárhatná az erekben a verőeres véráramlás útját, súlyos károkat és életveszélyes állapotot okozva ezzel.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint fontos megemlíteni, hogy az aszpirinkezelés azonban nem mindenkinél hatásos. Ennek oka, hogy vannak esetek, amikor az aszpirin nem gátolja a vérlemezkék összecsapódását (ilyenkor az aszpirin gátló hatását ellenőrizni kell, mert fennáll az „válaszadási képtelenség” más néven non-responsio jelensége). Ekkor aszpirin rezisztenciáról beszélünk, és kutatások szerint ez esetben jelentősen megnő a súlyosabb, gyakran halálos kimenetelű stroke, szívizom infarktus kialakulásának esélye. Annak pontos oka, hogy mitől alakul ki aszpirin rezisztencia, egyelőre még kérdéses – bár feltehetően többek között a COX 1 túlműködése áll a háttérében-, de a magyarázatokra számos egyéb lehetőség is fennállhat. Egy friss vizsgálatban megállapították, miszerint gyakrabban alakul ki jelenlegi, illetve korábbi dohányosoknál, mivel a cigaretta fokozza a vérlemezkék összecsapódását!

Ellenőriztesse, hatásos-e Önnél az aszpirin-kezelés

Hogy megtudja, mennyire védi Önt az aszpirin a stroke vagy a szívinfarktus ellen, célszerű egy speciális laboratóriumi vizsgálatot elvégeztetni.- tanácsolja prof. Blaskó György. Ehhez egy egyszerű vérvétel szükséges, mely után rövid időn belül kiderül az eredmény. A vizsgálat lényege, hogy levett vért egy speciális készülékbe rakják, majd figyelik, hogy a benne lévő cső miként záródik el az áramló vértől. Amennyiben aszpirin rezisztenciát igazolnak, úgy általában nem annak adagjának emelésével, hanem egy másik, szintén vérlemezke-összecsapódást gátló készítmény, a clopidogrel-lel való helyettesítést javasolják.

0 Tovább

Nem mindegy, milyen véralvadásgátlót használ terhesség alatt

Családalapításra a legtöbben tudatosan készülnek, és ez a véralvadásgátló készítményeket szedő nők esetében fokozott jelentőséggel bír, hiszen az addigi kezelés változtatását teszi szükségessé az, ha az illető családbővítésre adja a fejét. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője felhívja a figyelmet arra, hogy mire kell ügyelnie a betegnek, ha véralvadásgátló terápia mellett teherbe szeretne esni.

A véralvadásgátlók szerepe

A véralvadásgátlók szerepe az érelzáródást okozó vérrögök kialakulásának megakadályozására szolgál, így a trombózis prevenciós kezelés alappillére.  Hatásmódjuk alapján 3 nagy csoportra lehet őket osztani:

Kumarinok: ezek a készítmények a véralvadási faktorok képződéséhez szükséges K-vitamin hatását gátolják. A K-vitamin ugyanis a prothrombin és még néhány véralvadásban szereplő fehérje termelődésében játszik fontos szerepet.

Heparin típusú készítmények: a vénába adható heparinnal és a bőr alá adható rövid láncú heparinokkal /LMWH/ a szervezet természetes véralvadásgátló molekuláinak – antithrombin III- fokozott aktiválásával hat, és a véralvadásban szereplő anyagok - az X és a thrombin molekula- aktivitását indirekt módon gátolja

Xa-faktor és a  thrombin (IIa) hatását direkt módon gátló gyógyszerek: 4-6 éve kerültek forgalomba. Ezeket új típusú szájon át szedhető véralvadásgátlóknak nevezzük (NOAC).

Véralvadásgátlók és gyerekvállalás

Annak ellenére, hogy terhesség és gyermekágy ideje alatt fokozódik a trombóziskészség, azok is bátran vállalhatnak gyereket, akiknek volt már trombózisuk, illetve szerzett, vagy öröklött trombózishajlamuk van, és emiatt véralvadásgátló kezelésben részesülnek. Természetesen a véralvadásgátlásra a várandósság során is szükség van, viszont nem mindegy, milyen készítményeket használ a beteg. Ugyanis vannak olyan gyógyszerek – a kumarin származékok és az új típusú készítmények-, melyek átjutnak a méhlepényen, és a magzat egészségét, csontfejlődését veszélyeztethetik (főleg a 8-11.hétben). Így, tehát nagyon fontos, hogy még idejében tájékoztassa orvosát a gyermekvállalás szándékáról, hiszen ha az illető úgy szedi véralvadásgátló tablettáját, hogy közben már állapotos, akkor esetleg a terhesség megszakítása is indokolt lehet. - figyelmeztet dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.

Természetesen amennyiben betartja orvosa utasításait, akkor biztonsággal vállalhat gyereket és félelem nélkül élvezheti a várandósság minden pillanatát. Ilyenkor az orvos LMWH injekció alkalmazását írja elő, melyet a kismamának a szülés után még minimum 6 hétig a hasába kell adnia magának (a szülés után 12 órával szokás újra beadni az alvadás gátló injekciót) A szülés megindulásakor tájékoztatni kell az orvost, hogy mikor adta be utoljára magának az injekciót! Az  LMWH biztonságos mind a babára, mind az anyára nézve, ezért alkalmazzák terhességben a trombózis megelőzésére. Fontos hangsúlyozni, hogy a kismama állapotának folyamatos monitorozása elengedhetetlen, így rendszeres orvos-beteg konzultáció szükséges a várandósság során!

0 Tovább

Kék-zöld foltokat okozhatnak a vérlemezkék funkciózavarai

 A vérlemezkék fontos szerepet töltenek be a véralvadás beindításában ,így funkciózavarai vérzékenységet okoznak, ami akár súlyos méreteket is ölthet.  Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa a vérlemezkék véralvadásban betöltött szerepéről, és működési zavarairól beszélt.

A vérlemezkék szerepe, működése

A vöröscsontvelőben keletkező vérlemezkéknek – azaz trombocitáknak- az elsődlegeses véralvadásban, vérzéscsillapításban van kiemelkedő szerepük. Sérülés esetén a nagy vérvesztés elkerülése érdekében összecsapódnak az érfalhoz kitapadnak, és alvadékot, egyfajta „dugót” képeznek a sérült éren.

Amennyiben a vérlemezkék funkciójában zavar keletkezik, úgy a véralvadás nem tud normál módon zajlani, a vérzés tovább tart, esetleg átmeneti csillapodás után újra elindul. Lehet veleszületett illetve szerzett állapot is- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

A vérlemezkék szerzett működészavarát leggyakrabban bizonyos gyógyszerek (pl. aszpirin, reuma gyógyszerek) okozzák, vagy rosszindulatú daganatok gyógyszerei, de autóimmun betegségek, mérgezések is állhatnak a hátterében. Veleszületett funkciózavarral jár, hogy a vérlemezkék felszínén lévő receptorok, vagy a bennük található hírvivő anyagok, enzimek kórosak,hiányoznak, ezért nem tudják a véralvadást elősegítő funkciójukat ellátni.

A vérlemezkék funkciózavarai okozta veleszületett betegségek

Von Willebrand szindróma: statisztikák szerint a vérzékenység leggyakoribb formája a von Willebrand szindróma, melyet a von Willebrand nevű alvadási faktor hiánya, illetve csökkent működése okoz. Ilyenkor az érfal sérülése esetén a vérlemezkék kitapadása és összecsapzódása nem megy végbe tökéletesen, sőt a VIII-s alvadási faktor aktivitása is lényegesen csökken, ami tovább fokozza a vérzékenységet. A betegségnek több változata ismert és 20%-a súlyos vérzékenységgel jár. Például az erős vérzéssel járó menstruációs panaszok körülbelül 10-15%-ért felelős ez a típusú vérzékenység.

Bernard-Soulier szindróma: a betegség hátterében vérlemezkén lévő bizonyos receptorok hiánya/csökkent mennyisége áll, melynek hatására nem megy végbe a teljes véralvadás.

Szürke vérlemezke szindróma: ilyenkor megnövekedett vérlemezkék szürke árnyalatot öltenek- innen kapta az elnevezését. A betegség okozója a véralvadási faktorokat tartalmazó szemcsék hiánya. Igen ritka állapot.

Mely tünetek esetén gyanakodjon?

  • Erős menstruációs vérzés
  • Gyakori orrvérzés
  • Foghúzás után sokáig tartó vérzés
  • Gyakori kék-zöld foltok a bőrön
  • Pontszerű bevérzések a bőrön, nyálkahártyán

 

Kerülje el a szövődményeket megfelelő kezeléssel

Dr. Szélessy Zsuzsanna szerint a vérlemezkék funkciózavaraiból adódó vérzékenység leggyakoribb veszélye a vashiányos vérszegénység, ám súlyosabb esetben akár belső vérzéseket is okozhat, nem beszélve a mindennapok nehezítettségéről (kis sérülések utáni erősebb vérzés) és az erős menstruációról. A diagnózis egy speciális vizsgálattal  gyorsan megállapítható. Ehhez egy kevés vért kell venni a pácienstől, majd egy készülék azt méri, hogy egy cső mennyi idő alatt záródik el a vértől. Ezáltal kiderül, hogy a vérlemezkék normálisan működnek-e, és ha nem, akkor milyen mértékben csökkent a működésük. Amennyiben bebizonyosodik a betegség, súlyosságtól függően az illető vagy véralvadást segítő gyógyszeres kezelésben részesül, vagy intravénásan alvadási faktort kap.

Fontos: a gyógyszeres kezelés műtétek, foghúzás, szülés előtt különösen nagy jelentőséggel bír a nagyobb vérvesztés elkerülése érdekében! Fontos továbbá megjegyezni, hogy aszpirin típusú gyógyszerek és a nem szteroid gyulladáscsökkentők (reuma gyógyszerek) szedése vérzékenység esetében tilos, mivel gátolja a vérlemezkék működését

0 Tovább

Az időjárás változás a vérnyomására is hatással van

Az időjárás nagy hatással van szervezetünkre, testünk működésére, így annak változásai sok problémát okozhatnak. Hogy miként befolyásolja vérnyomásunkat az idő, és hogy mit lehet tenni az ilyenkor megváltozott értékekkel, azt dr. Kapocsi Judit

tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájától tudhattuk meg.

Az időjárás változás hatása a szervezetre

Az időjárás változásait sokan megérzik, legyen szó felmelegedésről, vagy lehűlésről. Bár főleg az idősebb korosztály tagjai viselik nehezebben a frontokat, azonban napjainkban a nagymértékű ingadozásoknak köszönhetően a fiatalok is megsínylik ezeket az időszakokat. Az érzékenyebbek legtöbbször a közérzetükön vesznek észre változást: gyengeségérzés, szédülés, fejfájás lesz úrrá rajtuk, melyet hangulatingadozások kísérhetnek. Ennek oka, hogy a test próbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és ehhez hangolja a hormon-és immunrendszert valamint a vérnyomást is. Vannak, akiknek ez könnyebben megy és vannak, akiknek nehezebben viselik, kutatások szerint főleg egészségi és mentális állapotuk függvényében.

Ezek az időjárási tényezők hatnak a szervezetre

  • Hőmérséklet
  • Páratartalom
  • Légnyomás
  • Szélerősség

 

 

Hőmérséklet

Páratartalom

Légnyomás

Tünetek

Hidegfront

csökken

csökken

vérnyomás emelkedése, szapora szívverés, reumás fájdalmak,

Melegfront

csökken

vérnyomáscsökkenés, fáradékonyság, fejfájás, migrén, fokozott trombózishajlam

 

 

Az időjárás hatása a vérnyomásra

Az időjárás tehát az egész szervezet működésére nagy hatással van. Változása a vérnyomás emelkedését, illetve csökkenését vonhatja maga után (bár nem minden beteg esetében van így). Hidegfront esetén a vérerek összeszűkülnek, ami vérnyomás emelkedést eredményezhet, mivel a szívnek ekkor keményebben kell dolgoznia, hogy a beszűkült ereken a vér tovajusson. Statisztikák szerint ezért hidegben akár 40 %-kal is megnőhet a szív-és érrendszeri panaszok miatti halálozások száma. Melegfrontkor ennek az ellentéte játszódik le, vagyis ekkor az erek kitágulnak, aminek hatására a vérnyomás értéke csökken.

Érdekesség, hogy melegfront esetén a tünetek a frontátvonulás előtt, míg hidegfrontkor annak távozása után jelentkeznek.

Egészséges életmóddal enyhíthetőek a tünetek

Egészséges életmóddal nem csak a vérnyomás normalizálható, de a frontok okozta tünetek is megelőzhetőek. Kutatások szerint ugyanis a stresszes, egészségtelenül táplálkozó, mozgásszegény életmódot folytató emberek gyakrabban és erősebben frontérzékenyek, így az alábbi tanácsokkal elkerülheti az időjárás okozta rosszulléteket:

-          Igyon meg napi 2-3 liter vizet

-          Mozogjon naponta legalább fél órát (lehetőleg szabad levegőn)

-          Fogyasszon minél több vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételeket

-          Stressz ellen szánjon minden nap időt pihenésre, kikapcsolódásra (jóga, meditáció)

-          Esténként tornáztassa meg ereit váltóvizes zuhannyal

-          Aludjon minimum 7-8 órát

 

Gyógyszerrel az időjárás okozta vérnyomás ingadozás ellen

Bár a megfelelő életmód mind a frontérzékenység, mind a vérnyomás emelkedése ellen elengedhetetlen, ám előfordulhat, hogy az emelkedett vérnyomás miatt gyógyszeresen kezelés válik szükségessé. 24 órás vérnyomásmérővel a kellő dózis nagy biztonsággal megállapítható, mivel segítségével a vérnyomás alakulása folyamatosan nyomon követhető. Dr. Kapocsi Judit szerint amennyiben nincs diagnosztizált magasvérnyomás betegsége, ám frontátvonuláskor hosszan kiugró értéket mutat a vérnyomásmérő, akkor is érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis kezdődő vérnyomásproblémára utalhat.

Forrás: Trombózisközpont

 

0 Tovább

trombozis

blogavatar

Trombózisközpont blogja. Minden, ami a véralvadással összefügg: mélyvénás trombózis, érszűkület, visszér, szívinfarktus, stroke, vetélés, vérzékenység, magasvéenymás (hipertonia) www.Tromboziskozpont.hu

Utolsó kommentek